Pereiti į pagrindinį turinį

ES perspėja 11 narių dėl galimai rizikingų ekonominių tendencijų

2018-03-07 22:38 diena.lt inf.

Vienuolikoje Europos Sąjungos (ES) valstybių narių jaučiamos ekonominės tendencijos, kurios gali turėti neigiamų padarinių jų ekonomikoms ir visai ES, trečiadienį savo ataskaitoje skelbia Europos Komisija (EK).

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / V.Skaraičio/BFL nuotr.

Komisija atliko nuodugnią analizę dvylikos šalių, kuriose 2017 metais galėjo susidaryti makroekonominis disbalansas, ir nustatė, kad vienuolikoje iš jų iš tiesų buvo jaučiamos tokios tendencijos.

Iš tiesų Italija, Kroatija ir Kipras susidūrė su „perviršiniu ekonominiu disbalansu“, kuris „kelia pavojų deramam Ekonominės ir pinigų sąjungos funkcionavimui“, perspėjo Komisija.

Bulgarijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Ispanijoje ir Švedijoje taip pat susidarė disbalansas, kuris galėjo „sukelti makroekonominių pokyčių, galinčių neigiamai paveikti deramą šalies ar visos ES funkcionavimą“. Bulgarijoje, Prancūzijoje ir Portugalijoje, kuriose anksčiau buvo fiksuotas perviršinis disbalansas, pastebimas pagerėjimas.

Slovėnija buvo vienintelė valstybė, kuriai pavyko sustabdyti neigiamas ekonomines tendencijas nuo tada, kai pernai buvo atliktas pirminis vertinimas.

Komisija paragino valstybes įveikti savo ekonomines rizikas naudojantis dabartiniu bloko augimu.

„Stiprios ekonomikos yra tos, kurios ir toliau mėgina pašalinti trūkumus, net ir gerais laikais“, - sakė EK euro reikalų ir socialinio dialogo komisaras Valdis Dombrovskis.

ES valstybės narės turėtų pristatyti savo ekonominių reformų planus balandį, - juose šalys turi nurodyti, kaip jos ketina įveikti Komisijos nustatytus iššūkius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų