Pereiti į pagrindinį turinį

ES tiesia ranką Minskui

2009-02-20 09:00
ES tiesia ranką Minskui
ES tiesia ranką Minskui / "Scanpix" nuotr. Šiluma: tiek Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka, tiek ES užsienio politikos vadovas J.Solona negailėjo vienas kitam šiltų žodžių.

Europos ir Baltarusijos santykiai šiltėja. Vakar įvyko istorinis ES užsienio politikos vadovo Javiero Solanos susitikimas su paskutiniu Europos diktatoriumi vadintu Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka.

Tarpininkų nereikia

A.Lukašenka išreiškė teigiamą požiūrį į tai, kad būtų didinamas bendradarbiavimas su ES, tuo pačiu atmesdamas tarpininkus tiek šalies viduje, tiek už jos ribų.

"Labai jūsų prašyčiau, kad savo santykių srityje pasistengtume pašalinti tarpininkus, kurie nėra geranoriški mūsų šaliai. Tarpininkus ir šalies viduje, ir už jos ribų", – pareiškė prezidentas ketvirtadienį Minske per susitikimą su J.Solana.

Jis taip pat pabrėžė, kad dabartinę Baltarusijos ir ES santykių būklę galima apibūdinti kaip prekybinį derėjimąsi ir ekonomikos, ir politikos srityse.

"Mano užsibrėžtas šio susitikimo tikslas – pareikšti, ką mes pasiryžę padaryti, kad mus sietų glaudūs ir pasitikėjimo kupini santykiai su ES", – sakė A.Lukašenka ir pridūrė, kad ketina pakeisti ES nuomonę, jog Baltarusija neva šiandien neturi kitokios išeities, kaip tik bėgti į vieną pusę ir apgaudinėti europiečius.

"Aš esu nuoširdžios ir sąžiningos politikos šalininkas. Kad ir kaip būtų skaudu, mes sakysime tiesą – ką mes galime padaryti, o ko – ne", – pabrėžė Baltarusijos vadovas, nepamiršęs padėkoti J.Solanai.

"Šiluma, o ne šaltis"

J.Solana pareiškė, kad ES laiko Baltarusiją Europos šalimi.

"Pirmą kartą lankausi jūsų šalyje, ir aš patenkintas, kad esu čia. Manau, mes gerai pasirengėme šiam susitikimui, porą kartų kalbėjomės su jumis telefonu", – sakė J.Solana.

"Šiandien lauke labai šalta, bet mūsų pokalbyje vyraus ne šaltis, o šiluma", – pridūrė jis.

Prieš tai ES užsienio politikos vadovas susitiko su Baltarusijos opozicijos lyderiais ir pažadėjo, kad Briuselis padės Minskui įveikti pasaulinės finansų krizės padarinius.

"Per susitikimą su Baltarusijos opozicijos atstovais J.Solana papasakojo apie galimus Baltarusijos bendradarbiavimo su ES variantus, pirmiausia pabrėždamas galimybę Baltarusijai dalyvauti Rytų partnerystės programoje", – sakė susitikimo dalyvis, judėjimo "Už laisvę" lyderis Aleksandras Milinkevičius.

Per susitikimą su opozicijos atstovais J.Solana taip pat nurodė punktus, kuriuos turi įvykdyti Baltarusija, kad suartėtų su ES. Vienas svarbiausių – nutraukti persekiojimą politiniais motyvais, taip pat demokratizuoti žiniasklaidos priemones.

Politika keičiasi

A.Lukašenka 10 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją griežtai valdo nuo 1994 m., bet pastaruoju metu bandė labiau atsiverti, pavyzdžiui, nusamdė vieną Vakarų viešųjų ryšių bendrovę ir vykdė atsargias ekonomikos reformas bei paleido kai kuriuos opozicijos narius iš kalėjimo.

Po praėjusių metų parlamento rinkimų ES pradėjo švelninti požiūrį į Minską. Buvo panaikintos kai kurios sankcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų