Pereiti į pagrindinį turinį

Estijoje mažą gimstamumą lemia gyventojų nepasitenkinimas šeimyniniu gyvenimu

2014-03-31 15:35 diena.lt inf.
Shutterstock nuotr.

Talino Nacionalinėje bibliotekoje vykstančioje konferencijoje „Kodėl Estijos moteris negimdo“ pirmadienį kalbėjusi ekonomikos ir infrastruktūros ministrė Urve Palo (Urvė Palo) pareiškė, kad gimstamumo sumažėjimas yra susijęs su faktu, jog pagal pasitenkinimą šeimyniniu gyvenimu estai užimta paskutinę vietą Europoje.

Pasak U.Palo, šeimyniniu gyvenimu Estijoje yra patenkinti tik 29 proc. žmonių, tuo tarpu Danijoje šis skaičius siekia 75 proc.

„Pasitenkinimas šeimyniniu gyvenimu – svarbiausias gimstamumo faktorius“, – pareiškė U.Palo.

Ministrė sakė kategoriškai prieštaraujanti nuomonei, kad gimstamumui negalima daryti įtakos. Pateikdama Šiaurės šalių pavyzdį ji pareiškė, kad moterys gimdytų daugiau, jeigu dėl to būtų kas nors daroma. Norint atkurti gyventojų skaičiaus augimą, vienai moteriai turėtų tekti 2,1 gimdymo, tuo tarpu dabar viena moteris vidutiniškai gimdo 1,6 karto per gyvenimą.

Pasak U.Palo, užtikrinus lygias vyrų ir moterų teises, kurios yra antra pagal svarbą problema Estijoje, ne tik išaugtų gimstamumas, bet ir pagerėtų vyrų sveikata.

„Kuo labiau moterys yra užsiėmusios darbe, tuo daugiau gimsta vaikų – skamba neįtikėtinai, bet būtent taip rodo tyrimai“, – sakė U.Palo.

Pasak ministrės, daugiau nei 60 proc. universitetų absolventų yra moterys, bet tai nėra vaikų negimdymo priežastis, kaip mano daugelis. Šiaurės šalyse padėtis yra tokia pati, tačiau ten vidutiniškai vienai moteriai tenka daugiau vaikų. Priežastis – pasitenkinimas, kurį joms atneša šeimyninis gyvenimas.

„Jeigu namuose esame lygiaverčiai partneriai, šeimyninis gyvenimas mums teikia daugiau džiaugsmo, išlieka savirealizacijos galimybė ir gimsta daugiau vaikų“, – kalbėjo U.Palo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų