Pereiti į pagrindinį turinį

Estijos premjeras nesiruošia atsistatydinti

2016-11-08 08:55 diena.lt inf.

Estijos premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas) antradienio rytą po Reformų partijos valdybos susirinkimo pareiškė, kad neatsistatydins ir gins savo pozicijas.

Taavi Roivas
Taavi Roivas / Scanpix nuotr.

„Visiškai aišku, kad šios koalicijos bendradarbiavimas baigėsi“, – trumpame pranešime pasibaigus partijos valdybos susirinkimui parlamente sakė T.Roivasas. Jis užsiminė apie koalicijos partnerių, socialdemokratų partijos (SDE) bei „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) pirmadienio vakarą pateiktus pasiūlymus, kuriais jie ragino dabartinį premjerą atsistatydinti.

„Neverta laukti tylaus mūsų paklusnumo“, – sakė T.Roivas ir pridūrė, kad tęs kovą dėl dešiniojo sparno Estijos.

„Noriu surengti viešus debatus su visais, kas sako, kad vyriausybė padarė kažką ne taip“, – pareiškė jis.

„Dėl šios priežasties noriu, kad kuo greičiau, jau rytoj, būtų balsuojama dėl nepasitikėjimo, o prieš tai paskelbsiu politinį pareiškimą“, – sakė premjeras.

Estijos vyriausybė pirmadienį atsidūrė ties žlugimo riba - mažesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai paragino T.Roivas atsistatydinti iš premjero pareigų ir nusprendė pradėti konsultacijas dėl naujos daugumos.

Balsuojant pirmadienį 41 Estijos opozicijos parlamentaras pareiškė nepasitikėjimą vyriausybės vadovu.

Kad parlamentas nušalintų premjerą ir priverstų pasitraukti vyriausybę, reikia mažiausiai 51 balso.

Parlamento frakcijų vadovai ragina atsistatydinti

Estijos penkių parlamento frakcijų lyderiai po antradienį įvykusio susitikimo paragino šalies vyriausybės vadovą ir Reformų partijos pirmininką Taavi Roivas (Tavį Reivą) iki trečiadienio 14 valandos atsistatydinti iš premjero posto, pagrasindamos, kad priešingu atveju partijos išreikš nepasitikėjimą premjeru.

Parlamentinių Centro partijos, Laisvosios partijos, Estijos socialdemokratų partijos (SDE),„Tėvynės“ partijos ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) pirmininkai bei Estijos konservatyvi liaudies partija (EKRE) po antradienio posėdžio sakė, kad ministro pirmininko sprendimas laikytis savo posto, neatsižvelgiant į jokias aplinkybes, kelia grėsmę Estijos plėtrai, pranešė Centro partija.

Valstybės vadovas nesupranta, kad Reformų partija neprilygsta Estijos Respublikai, sakė partijų pirmininkai.

„Taavi Roivas sprendimas neatsistatydinti, o palaukti šios dienos balsavimo dėl pasitikėjimo, rodo Reformų partijos aroganciją ir nesugebėjimą priimti Estijos interesus atitinkančių sprendimų, – sakė partijų lyderiai. – Mes kviečiame ministrą pirmininką atsistatydinti iki rytojaus 14 val. Kitaip, visos penkios partijos išreikš precedento neturintį nepasitikėjimą. Estija yra demokratinė valstybė ir atėjo laikas ministrui pirmininkui pripažinti, kad koalicija baigėsi“.

Penkių parlamento frakcijų lyderiai pabrėžė, kad Reformų partijos, IRL ir SDE koalicija daugiau nebeegzistuoja. „Ministras pirmininkas, kuris, nepaisant nieko, laikosi savo posto, tik kenkia šiai šaliai. Jeigu mes norime išeiti iš šiandien susidariusios aklavietės, Estijai reikia naujos vyriausybės, ir pirmas žingsnis būtų nušalinti vyriausybės vadovą“, – sakė partijų vadovai.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų