Pereiti į pagrindinį turinį

Estijos premjeras po devynerių metų prie vyriausybės vairo kitą mėnesį atsistatydins

2014-02-24 08:35
Andrus Ansipas
Andrus Ansipas / "Reuters" nuotr.

Estijos centro dešiniųjų premjeras Andrus Ansipas sekmadienį pranešė, kad kitą savaitę atsistatydins, atverdamas kelią kitiems kandidatams pakeisti jį vyriausybės vadovo poste po kitais metais vyksiančių rinkimų.

A.Ansipo sprendimas atsistatydinti nebuvo netikėtas, nes dar 2012 metais jis pareiškė, jog nesieks naujo mandato.

Prie vyriausybės vairo A.Ansipas stovėjo pastaruosius devynerius metus.

Apie savo sprendimą premjeras paskelbė sekmadienį vakare pietiniame Tartu mieste sakydamas kalbą Estijos Nepriklausomybės dienos išvakarėse.

„Prieš dvejus metus pasakiau, jog dabartinė vyriausybė yra paskutinė, kuriai vadovauju“, – sakė premjeras.

„Viskas turi pradžią ir pabaigą“, – pridūrė jis.

A.Ansipas taip pat pabrėžė, kad sprendimą atsistatydinti priėmė „niekieno nespaudžiamas“.

57 metų A.Ansipas į valdžią atėjo 2005-ųjų kovą, kai tuometinis premjeras atsistatydino parlamentui pareiškus nepasitikėjimą vienu iš ministrų.

Po dvejų metų jis buvo perrinktas į šį postą, o pastarąjį kartą premjeru paskirtas 2011 metais. Jis yra vienas ilgiausiai dirbančių vyriausybės vadovų Europos Sąjungoje.

A.Ansipas sekmadienį nurodė, kad kovo 4 dieną įteiks prezidentui pareiškimą dėl savo vyriausybės atsistatydinimo.

Premjerui informavus prezidentą apie atsistatydinimą, šis naujo vyriausybės vadovo kandidatūrą turi paskelbti per dvi savaites.

Pagal konstituciją kandidatą į premjerus skiria prezidentas, o įgaliojimus formuoti vyriausybę kandidatui suteikia parlamentas.

Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) savo ruožtu pranešė, jog artimiausiu metu pradės politines konsultacijas dėl kandidato į premjerus.

A.Ansipas sekmadienį sakė manantis, jog protinga savo įpėdiniui jau dabar užleisti premjero postą, nes „tik tokiu atveju žmonės turės galimybę 2015-aisiais (kai vyks parlamento rinkimai – BNS) nubalsuoti „už“ arba „prieš“ tai, kad būtų tęsiama dabartinė politika“.

„Žinoma, prezidentas spręs, kam patikėti formuoti vyriausybę. Aš, būdamas Reformų partijos lyderiu, užtikrinu, kad turime kandidatų, kurie puikiai susidorotų su vadovavimo vyriausybei užduotimi“, – pažymėjo jis.

„Mes, kaip ir anksčiau, esame pasirengę formuoti vyriausybę, kad Estija ir toliau būtų tinkama vieta gyventi, vystyti liberalią ekonominę aplinką, ginti žodžio laisvę ir laisvą rinką, toliau sergėti nacionalinę idėją ir siekti dar didesnio Estijos susitelkimo. Siekti viso to gero, ką gynė mano vadovaujama vyriausybė“, – sakė premjeras.

A.Ansipo Reformų partija yra didžiausia parlamente – iš 101 vietos jai priklauso 33. Ji su koalicijos partnere – konservatyvia Tėvynės ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) – drauge turi 55 vietų daugumą.

Reformų partijos valdyba penktadienį nusprendė, kad A.Ansipui atsistatydinus, ji kandidatu į vyriausybės vadovus siūlys dabartinį Europos Sąjungos transporto komisarą bei Europos Komisijos pirmininko pavaduotoją Siimą Kallą (Symą Kalą).

65 metų S.Kallas anksčiau pareiškė ketinantis po 10 metų, praleistų Briuselyje, sugrįžti į Estijos politinę areną.

Įtakinga politinė figūra ir vienas Reformų partijos steigėjų S.Kallas 2002-2003 metais jau stovėjo prie vyriausybės vairo, o 1991-1995 metais vadovavo šalies centriniam bankui.

Viena savo pagrindinių užduočių S.Kallas laiko pastangas susigrąžinti visuomenės pasitikėjimą jo partija, kurios populiarumas smarkiai sumenko dėl pastaraisiais metais ją krėtusių korupcijos ir kitokio pobūdžio skandalų.

Estijos žiniasklaida prognozuoja, kad po atsistatydinimo A.Ansipas sieks posto Europos Komisijoje. Pats premjeras apie savo planus neužsiminė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų