Pereiti į pagrindinį turinį

Estijos prezidentė J. Ratui nurodė formuoti naują vyriausybę

2016-11-20 11:30 diena.lt inf.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid sekmadienio rytą patikėjo Centro partijos pirmininkui Juriui Ratui suformuoti naują vyriausybę.

Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid / Scanpix nuotr.

K.Kaljulaid priminė, kad pagal Konstituciją per 14 dienų po nepasitikėjimo ministru pirmininku išreiškimo ji privalo siūlyti kandidatą į premjerus, kuris formuotų naują vyriausybę.

„Po nepasitikėjimo votumo aš konsultavausi su visų parlamentinių partijų pirmininkais ir esu įsitikinusi, kad Juri Ratas gali suformuoti stiprią ir energingą vyriausybę“, – sakė K.Kaljulaid.

„Kryptis, kurią Estija pasirinko užsienio ir saugumo politikoje turi būti palaikoma, ir būtent tai trijų partijų lyderiai patvirtino man“, – nurodė prezidentė.

„Kaip atrodys naujosios vyriausybinės koalicija programa, kokių vertybių ir prioritetų ji laikysis, turi spręsti parlamentas parlamentinėje demokratijoje, – pažymėjo ji. – Jeigu naujoji vyriausybė gaus parlamento daugumos palaikymą, tai tokia bus žmonių valia; štai ką reiškia parlamentinė demokratija“.

J.Ratas ketina savo vyriausybės programą parlamentui „Riigikogu“ pateikti kitą savaitę. Kai tai bus padaryta, įstatymų leidėjai balsuos dėl J.Rato įgaliojimo sudaryti naują vyriausybę. Gavęs šį įgaliojimą J.Ratas pateiks savo vyriausybės narių sąrašą prezidentei, kuri patvirtins naująją vyriausybę.

Estijos parlamento vicepirmininkas J.Ratas, Centro partijos išrinktas pirmininku lapkričio 5 dieną, padėkojo prezidentei už pasitikėjimą.

„Mes formuosime vyriausybę, kuri tarnaus Estijai“, – sakė J.Ratas, kuris nurodymą formuoti vyriausybę gavo prezidentūroje Kadriorgo parke.

Lapkričio 9 dieną parlamentas pareiškė nepasitikėjimą premjeru Taavi Roivas (Taviu Reivu), apkaltinęs, kad jam vadovaujant Estiją apėmė sąstingis. Kartu su vyriausybės vadovu atsistatydino ir jo kabinetas.

Centro partija ir dvi mažesnės partijos – kairioji Socialdemokratų partija bei konservatyvioji „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) pusantros savaitės vedė oficialias derybas dėl koalicinės vyriausybės, kuriai vadovautų J.Ratas.

Kandidatai į ministrus

Šios trys partijos ketvirtadienį paviešino savo koalicijos programą, o šeštadienį – kandidatus į daugumą ministrų postų.

Centro partijos tarybos šeštadienį siūlomi kandidatai yra šie: premjeru – J.Ratas (Juris Ratas); ekonomikos ir infrastruktūros ministre – Kadri Simson, švietimo ir mokslo ministre – Mailis Reps, kaimo reikalų ministru – Martinas Repinskis (Martinas Repinskis), ir valstybės administracijos ministru – Mihhailas Korbas (Michailui Korbas).

Estijos Socialdemokratų partija (SDE) kandidatu į užsienio reikalų ministro postą pasiūlė buvusį gynybos ministrą Sveną Mikserį; sveikatos ir darbo ministru siūlomas Jevgenijus Osinovskis, kultūros ministru – Indrekas Saaras (Indrekas Saras), vidaus reikalų – Andresas Anveltas, verslo ir ekonominio vystymosi ministre – Urve Palo (Urvė Palo).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų