Pereiti į pagrindinį turinį

Euromaidane formuojasi naujas judėjimas

2013-12-21 19:51
LRT
AFP nuotr.

Sekmadienį Ukrainos sostinėje Kijeve opozicija vėl kviečia į masinį mitingą. Euromaidane formuojasi naujas pilietinis judėjimas, reikalaujantis įtraukti jį į valdžios ir opozicijos derybas. Protestuotojai stato simbolinę ašarų ir kovos sieną, dėkoja Lietuvai už palaikymą ir tikina iš aikštės nesitrauksiantys.

Vienybė Ukrainos opozicijai ypač reikalinga dabar, nes Euromaidane, kur susirinkę dešimtys tūkstančių protestuotojų, gimsta naujas pilietinis judėjimas- susivienijusios apie 40 Euromaidano visuomeninių organizacijų išplatino manifestą.

Reikalaujama ne tik viešų derybų ieškant būdų, kaip šaliai išbristi iš politinės krizės. Pasak visuomenininkų, prie derybų stalo turėtų sėsti valdžia, opozicija ir pilietinės visuomenės atstovai. Jeigu nebus atsižvelgta į jų reikalavimus, protestai Euromaidane tęsis.

LRT žurnalistų kalbinti protestuotojai dėkojo Lietuvai už palaikymą, kai kurie džiaugėsi turintys ryšių su Lietuva.

„Daug draugų turiu Lietuvoje. Seniai juos mačiau. Nuoširdžiai dėkoju lietuviams ir ukrainiečiams Lietuvoje. Esu susipažinęs suČiurlionio kūryba, moku jūsų himną. Būtent Lietuvoje aš įkvėpiau laisvės gurkšnį“, – sakė protestuotojas Bogdanas.

„Mano mama yra gimusi Lietuvoje, Radviliškyje. Nesu buvusi pas jus, bet noriu atvykti pamatyti, kaip gyvena Europa“, – teigė Euromaidano dalyvė Anastasija.

Aukščiausioji Rada priėmė nutarimą į laisvę išleisti visus sulaikytus taikius protestuotojus, bylos nutrauktos ir paskelbta amnestija. Tačiau tai netrukdo euromaidaniečiams statyti simbolinės Ašarų ir kovos sienos, ant kurios pasirašo atvykusieji į Maidaną.

Remiantis apklausomis , 69 procentai kijeviečių palaiko Euromaidaną, o su kilusiais transporto, buities nepatogumais linkę susitaikyti apie 50 proc. Šeštadienį vienas kijevietis per socialinius tinklus kvietė atvykti žmones ardyti Euromaidano barikadų, tačiau palaikymo nesulaukė. Prie barikadų atėjo tik jis vienas ir būrys žurnalistų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų