Pereiti į pagrindinį turinį

G. Thunberg – naujos demonstracijos Milane centre

2024-10-11 21:17 diena.lt inf.

Švedų aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) penktadienį Milane dalyvavo propalestinietiškame ir klimato kaitos mitinge.

Dar šią savaitę jos kritikos strėlės Izraeliui sukėlė ginčą dėl protestų Vokietijoje.

Daugiau nei tūkstantis žmonių, tarp kurių buvo daug paauglių, Šiaurės Italijos mieste dalyvavo taikiose eitynėse, kurias organizavo klimato kaitos judėjimas „Fridays For Future“, prie kurio įkūrimo prisidėjo G. Thunberg.

Dėvėdama kefiją – tradicinę skarelę, simbolizuojančią propalestinietiškumą, G. Thunberg ėjo eisenos priekyje, o kiti protestuotojai mojavo vėliavomis, laikė plakatus ir šoko pagal muziką.

„Palestiniečiai dešimtmečius gyveno dusinančioje apartheido režimo priespaudoje, o per pastaruosius metus, kai Izraelis tiesiogiai transliavo genocidą, pasaulis vėl apleido Palestiną“, – savo kalboje sakė 21 metų aktyvistė.

Karas Gazos Ruože prasidėjo praėjusių metų spalio 7 dieną, kai  islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai įsiveržė per sieną ir surengė didžiausią išpuolį prieš Izraelį per visą jo istoriją.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

„Hamas“ kovotojai tada taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių apie šimtas, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Anot Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 42 126 žmonės. Šiuos duomenis Jungtinės Tautos laiko patikimais.

G. Thunberg atkreipė dėmesį į visuotinio atšilimo ir ginklų pramonės sąsajas.

„Kova už klimato teisingumą yra kova prieš iškastinio kuro pramonę, kaip ir kova prieš ginklų pramonę, militarizaciją ir pernelyg didelę gamtos išteklių gavybą“, – sakė ji.

Vokietijoje policija antradienį uždarė propalestinietiškų protestų stovyklą, į kurią buvo pakviesta G. Thunberg, po to, kai mitingas, kuriame ji dalyvavo pirmadienį Berlyne – per „Hamas“ išpuolio metines – baigėsi susirėmimais su policija.

Ji apkaltino Vokietiją, kad ši „tildo aktyvistus ir jiems grasina“.

Milane vykusios eitynės buvo „Nacionalinio streiko už klimatą“, kurį visoje Italijoje organizavo organizacija „Fridays For Future“, dalis.

„Demonstracijos yra vienintelis mūsų ginklas prieš neteisybę, kurią patiriame“, – sakė 17 metų protestuotoja Sofia Parisi (Sofija Parizi).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų