Pereiti į pagrindinį turinį

Gazoje vis dar karšta

2009-01-12 09:00
Gazoje vis dar karšta
Gazoje vis dar karšta / AFP nuotr. Demonstracijos: prieš Izraelio tęsiamą operaciją Gazoje šeštadienį protestavo dešimtys tūkstančių žmonių įvairiose Europos ir JAV miestuose.

Izraelio vyriausybė neskuba nutraukti operacijos Gazos ruože. Kol politikai svarsto pateiktas taikos iniciatyvas, kariškiai skuba susidoroti su "Hamas" kovotojais.

Mūšiai tęsiasi

Vakar Gazos ruože vyko vieni intensyviausių Izraelio pajėgų ir "Hamas" kovotojų susirėmimų. Anot pranešimų, per naktį Izraelio lėktuvai bombardavo maždaug 60 taikinių, o palestiniečių kovotojai į žydų valstybę paleido tris raketas. Kai kurie liudininkai praneša, kad Izraelis naudoja Ženevos konvencijos uždraustus ginklus. Tel Avivas tai neigia. Patikrinti informacijos iš šio regiono neįmanoma, nes Izraelis uždraudė vykti į Gazos ruožą užsienio žurnalistams.

Medikai praneša apie sužeistus ir žuvusius civilius. Iš viso per 17 dienų trunkantį karą jau žuvo daugiau kaip 875 žmonės.

Izraelis skelbiasi, kad šio karo tikslai jau beveik pasiekti, tačiau kovotojų atstovai tvirtina, kad viskas dar tik prasideda. Vakar "Hamas" vadovybė ragino kovoti toliau ir sutiko nutraukti ugnį tik, jei Tel Avivas atšauks Gazos ruožo blokadą ir išves iš šios teritorijos savo pajėgas.

Arabai bėga iš Gazos

Abiem šalims nepaisant pasaulio raginimų užbaigti konfliktą, Egiptas toliau stengiasi tarpininkauti dėl paliaubų, o dėl nuolatinių bombardavimų kenčiantys civiliai palieka namus. Izraelio pajėgoms judant tolyn į Gazos miestą, iš vieno jo rajono vakar ryte pasitraukė dešimtys arabų. Žmonės pradėjo bėgti vos išaušus. Ištisomis šeimomis gyventojai paliko Tal Havos rajoną.

Pasitraukti iš rajono gyventojus ragino ir kariškiai. Jie iš anksto pranešė apie savo planus tęsti operaciją Gazos mieste. Gatvėse buvo išbarstyti lapeliai su perspėjimu ir patarimu laikytis atokiau nuo "Hamas" kovotojų. Perspėjimai arabų kalba taip pat buvo siunčiami į mobiliuosius telefonus.

Naktį Izraelio tankai ir pėstininkai pasiekė kitą Gazos rajoną – Šeich Adžliną. Vakar ryte čia vyko intensyvūs susišaudymai su palestiniečių kovotojais.

Pasaulis protestuoja

Nesibaigiantis Gazos puolimas ir civilių aukos sukėlė ant kojų kone visą Europą. Tūkstančiai žmonių šeštadienį susirinko į protesto akcijas įvairiuose ES miestuose. Nutraukti karo veiksmus prie Izraelio ambasados Londone reikalavo maždaug 20 tūkst. protestuotojų. "Mes norime, kad ne tik būtų sustabdytas karas, bet ir atšaukta Gazos ruožo blokada, – kalbėjo viena protestuotoja. – Žmonės ten tiesiog pasmerkti mirti. Jie neturi vandens, degalų, maisto. Tai lėta mirtis." Protestuotojus palaikė ir buvęs Londono meras Kenas Livingstone'as.

Panašūs protestai vyko Niukasle ir Edinburge bei kituose Didžiosios Britanijos miestuose. Tūkstantinės demonstracijos taip pat sudrebino Insbruką, Paryžių, Milaną, Berlyną ir Oslą. Maždaug 3 tūkst. žmonių susirinko ir prie laikinosios išrinktojo JAV prezidento Baracko Obamos rezidencijos. Jie taip pat reikalavo, kad būtų sustabdyta Izraelio operacija Gazos ruože.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų