Pereiti į pagrindinį turinį

Gazos puolimas tęsiasi

2009-01-15 09:00
Gazos puolimas tęsiasi
Gazos puolimas tęsiasi / "Scanpix" nuotr. Ataka: Izraelio oro pajėgos Gazos ruože kasdien bombarduoja iki 60 taikinių.

Smurto Gazoje nepajėgia sustabdyti niekas. Į regioną atvykus Jungtinių Tautų (JT) vadovui Ban Ki-moonui Izraelio ir "Hamas" kovos pasidarė tik nuožmesnės.

Su visais, išskyrus "Hamas"

JT generalinis sekretorius planuoja susitikti su keliais regiono lyderiais. Padėtį Gazos ruože jis jau aptarė su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku. Ban Ki-moonas taip pat ketina apsilankyti Izraelyje ir Vakarų Krante. JT lyderis nori pasiekti, kad kariniai veiksmai būtų sustabdyti. Anot jo, jau žuvo per daug žmonių.

Kaip teigė generalinis sekretorius, jis sieks, kad visi regiono lyderiai pritartų jo planui atverti sienas ir užtikrinti humanitarinės pagalbos tiekimą Gazos ruožo žmonėms.

Su "Hamas" atstovais Ban Ki-moonas susitikti neplanuoja. Per savaitės vizitą jis norėtų apsilankyti ir pačiame Gazos ruože, tačiau vargu ar jam pavyks tai padaryti, mat mūšiai šioje teritorijoje dar nesibaigė.

Arabai surengs forumą

Sprendimų dėl taikos ieško ir patys arabų šalių lyderiai. Rytoj jie rengiasi susitikti Kataro organizuojamoje konferencijoje Dohoje. Viršūnių susitikime nedalyvaus tik Egiptas ir Saudo Arabija.

Arabų šalių vyriausybės prieštaringai vertina palestiniečių islamistinį judėjimą "Hamas", kuris 2007 m. laimėjęs rinkimus pradėjo kaip vienvaldis karaliauti Gazos ruože. Valdžios pasikeitimas išprovokavo griežtą žydų reakciją. Teroristine organizacija laikomos grupuotės vadovaujama teritorija, kur gyvena 1,5 mln. žmonių, buvo užblokuota. Tai buvo labai skausmingas sprendimas daugeliui Gazos ruožo gyventojų – 80 proc. jų priklausomi nuo humanitarinės pagalbos.

Skverbiasi į Gazą

Devynioliktą konflikto dieną Izraelio kareiviai vis dar atakavo palestiniečių kovotojus Gazoje, o oro pajėgos bombardavo pietinę Gazos ruožo ir Egipto sieną. Nuo susirėmimų pradžios žuvo jau beveik tūkstantis žmonių.

"Tankai šaudo į palestiniečių kovotojus, kurie atsako granatsvaidžių ugnimi, – pasakojo vienas naujienų agentūros AFP korespondentas. – Abi pusės įnirtingai šaudo iš kulkosvaidžių." Pasak liudininkų, Izraelio specialiosios pajėgos vakar pasistūmėjo dar kelis šimtus metrų į Gazos pietinių rajonų gilumą.

Palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso teigimu, Izraelio puolimas tampa vis nuožmesnis. "Izraelis tęsia šią agresiją, kad nušluotų ten esančius mūsų žmones", – sakė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų