Pereiti į pagrindinį turinį

Graikai vėl liejo įtūžį

2012-02-08 23:59
Graikai vėl liejo įtūžį
Graikai vėl liejo įtūžį / AFP nuotr.

Kol Graikijos vyriausybė karštligiškai derėjosi su kreditoriais dėl paskolų, būtinų, kad Atėnai nebankrutuotų, žmonės ėjo į gatves.

Vakar šalyje prasidėjo visuotinis streikas, kurį organizavo didžiausios profsąjungos, kovojančios su naujomis taupymo priemonėmis, dėl kurių vyriausybė šiuo metu derasi su ES ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

Kreditoriai Atėnams pažadėjo skirti 130 mlrd. eurų paramą, jei Graikija įgyvendins naujas biudžeto karpymo priemones. O laikas vyriausybę spaudžia vis labiau. Jei iki kovo 20 d. Atėnai negaus TVF ir ES pinigų, šalį ištiks bankrotas.

Tačiau profsąjungoms vyriausybės derybos – nė motais. Streikas prasidėjo vakar, o baigėsi šiandien. Protesto šūkis – "Gana – daugiau taip nebegalime". Protestuotojai, kurių buvo apie 10 tūkst., tradiciškai užtvindė Atėnų centrinę Konstitucijos aikštę, kilo susirėmimų su policija.

"Tai brutalus, ciniškas visos tautos reketavimas. Tai – ne derybos", – piktinosi privačiojo sektoriaus profsąjungos vadovas Yiannis Panagopoulosas.

Mokyklos, ministerijos, ligoninės ir bankai veikė mažiausiu pajėgumu, o Atėnų viešojo transporto keleiviams teko ilgiau laukti vėluojančių autobusų ir metropoliteno traukinių. Graikijoje įstrigo ir turistai, jie negalėjo išplaukti iš Pirėjo uosto. Šalyje nesutriko tik skrydžiai.

Tiesa, kai kurie ES atstovai jau prasitarė, kad graikams bankrutavus tragedijos nebus. Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes dienraščiui "De Volkskrant" sakė: "Jeigu kas nors paliktų euro zoną, tai nebūtų traukinio katastrofa. Vis dar sakoma, kad jeigu vienai šaliai leisime pasitraukti arba paprašysime išeiti, visa struktūra sugrius. Tai paprasčiausiai netiesa."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų