Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzija rengia agresiją?

2009-12-16 11:22
Pratybos: kariauti kalnuose Gruzijos kareivius moko JAV instruktoriai.
Pratybos: kariauti kalnuose Gruzijos kareivius moko JAV instruktoriai. / "Reuters" nuotr.

Rusijos diplomatai įžvelgia Tbilisio veiksmuose agresiją. Anot jų, Gruzija rengiasi jėga susigrąžinti bent dalį po pernykščio karo prarastos Pietų Osetijos.

 

 

Telkia pajėgas

Su Rusijos diplomatais sutinka ir gynybos ministerijos pareigūnai. Anot jų, Gruzijos agresijos planų įrodymu gali būti faktas, jog netoli Pietų Osetijos Alchogoro rajono telkiamos karinės pajėgos. Be to, kaip teigia, Rusijos kariškiai, vykdomas rotacijos procesas.

Rusijos gynybos ministerijos teigimu, tapo žinoma ir tai, kad JAV instruktoriai pradėjo mokyti Gruzijos kareivius kovos kalnuose taktikos ir strategijos, o Alchogoro rajono reljefas būtent toks.

Gruzijos Vidaus reikalų ministerija paneigė, kad šalis rengiasi naujam karui. Ministerijos analitinės valdybos viršininkas Šota Utiašvilis pabrėžė, kad Gruzija, skirtingai nei Rusija, įvykdė visus įsipareigojimus, dėl kurių susitarė prezidentai Dmitrijus Medvedevas ir Nicolas Sarkozy.

Sukaupė potencialą

Maždaug prieš mėnesį Rusijos generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas konstatavo, kad, jo duomenimis, Gruzija atkūrė ir net padidino savo karinį potencialą, kurį turėjo prieš karą su Rusija. Anot jo, šalis įsigijo daugiau priešlėktuvinės gynybos priemonių, šaunamųjų ginklų ir artilerijos. Teigiama, kad ginklų Gruzijai tebetiekia Ukraina, Čekija, Turkija ir Izraelis.

Alchogoro rajonas izoliuotas nuo Pietų Osetijos. Didžioji dauguma jo gyventojų yra gruzinai. Kaip teigia Rusijos šaltiniai, daug gyventojų keičia savo pasus į Rusijos, nes taip galima gauti didesnes pensijas.

Rajone šiuo metu dislokuota tankais ir artilerija sustiprinta Rusijos kareivių kuopa.

Tik ne žiemą

Rusijos ekspertų nuomonės šiek tiek skiriasi. Jų teigimu, Gruzija tikriausiai nemėgins susigrąžinti prarastų teritorijų jėga, bent jau žiemą. Anot jų, kad tai taptų iš viso neįmanoma, Alchogoro rajono administracija turėtų jau dabar pradėti spręsti socialines problemas ir taip užkariauti žmonių simpatijas.

Rusijos kariškiai jau ne pirmą kartą kalba apie Gruzijos ketinimus pradėti naują karą. Šių metų lapkričio pradžioje Rusijos generalinis štabas teigė, kad Tbilisis ne tik yra pasirengęs naujai agresijai, bet ir stengiasi visais įmanomais būdais susigrąžinti savo kontrolę atskilusiose Pietų Osetijoje ir Abchazijoje. Kaip argumentą generalinio štabo karininkai nurodė, kad Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis nenuspėjamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų