Pereiti į pagrindinį turinį

Gruzijoje – karių maištas

2009-05-06 09:00
Įtampa: karo technika vakar vėl riedėjo Gruzijos keliais ir net Tbilisio gatvėmis.
Įtampa: karo technika vakar vėl riedėjo Gruzijos keliais ir net Tbilisio gatvėmis. / AFP nuotr.

Įtampa Gruzijoje pasiekė aukščiausią tašką. Vienas tankų batalionas vakar sukėlė maištą, o prieš tai suimti aukšti karininkai kaltinami perversmo Rusijos užsakymu rengimu.

Pasidavė be kovos

Maždaug 30 km nuo Tbilisio esančioje Muchrovanio bazėje įsikūrusio tankų bataliono kariai maištą pradėjo ankstyvą antradienio rytą. Netrukus į ją buvo pasiųstos papildomos pajėgos. Karo technika pasirodė ir Tbilisio gatvėse.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, lydimas tankų ir šarvuočių, taip pat nuvyko pas sukilusius karius. Po derybų maištininkai nesipriešindami sudėjo ginklus, o maišto organizatoriai buvo sulaikyti.

"Maištu siekta sužlugdyti NATO pratybas ir kariniu būdu nuversti valdžią", – pareiškė gynybos ministras Davidas Sicharulidzė, o Vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis nurodė, kad tas maištas susijęs su nepasitenkinimu politine padėtimis Gruzijoje.

Atskleidė sąmokslą

Maištas kilo po Vidaus reikalų ministerijos pranešimo, kad ji atskleidė Rusijos remiamą ir kariškių suorganizuotą sąmokslą nuversti vyriausybę.

Perversmą neva organizavo buvęs specialiųjų pajėgų vadas Georgijus Gvaladzė. Jis ir vienas tebetarnaujantis karininkas buvo areštuoti. Taip pat dalyvavimu sąmoksle buvo apkaltinti dar mažiausiai penki aukšti kariškiai.

Oficialiojo Tbilisio teigimu, sąmokslininkai, kuriuos turėjo paremti 5 tūkst. Rusijos karių, planavo sužlugdyti NATO karines pratybas, kurios Gruzijoje turi prasidėti šiandien, nužudyti M.Saakašvilį ir dar kelis politikus bei pareigūnus.

Gruzijos pareigūnai taip pat išplatino įrašą, kuriame suimti kariškiai aptaria savo planus.

"Jeigu valstybės perversmas bus sėkmingas, Gruzija vėl susijungs su Rusija. Paskui sugrįš Aslanas Abašidzė, Levanas Mamaladzė, Levanas Pirvelis", – sako nufilmuotuose kadruose G.Gvaladzė, kuris taip pat žada, kad įvykus perversmui bus surengti rinkimai.

Opozicija netiki

Tačiau M.Saakašvilio atsistatydinimo siekianti ir jau beveik mėnesį Tbilisyje protestuojanti opozicija netiki Vidaus reikalų ministerijos pranešimais.

"Gruziją šiandien savo rankose turi ligoti žmonės, kurie patys rašo scenarijų, patys vaidina, paskui filmuoja filmus ir rodo visuomenei įbauginti", – sakė buvęs Gruzijos gynybos ministras Gija Karkarašvilis.

"Tai niekas kitas, tik prasimanymas, o mes jų jau labai daug esame girdėję, – sakė buvęs M.Saakašvilio sąjungininkas ir dabartinis Gruzijos opozicijos lyderis Georgijus Chaindrava. – M.Saakašvilis nesugebėjo sugalvoti nieko protingiau."

Tiesa, opozicija vakar atidėjo planuotą kelių į Tbilisį blokadą.

Rusijos ambasadorius prie NATO Dmitrijus Rogozinas taip pat pabrėžė, kad pareiškimai, jog prisidėjo Rusijos specialiosios tarnybos, yra beprotiški.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų