Pereiti į pagrindinį turinį

H. Clinton: Amerika laikosi savo žodžio

2016-09-27 09:16 diena.lt inf.

Demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton) pirmadienį prezidento rinkimų kampanijos debatuose akcentavo savo patirtį užsienio politikos srityje ir sakė, jog tai įrodo jos tinkamumą užimti vyriausio ginkluotųjų pajėgų vado postą.

Tuo tarpu jos varžovas respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tvirtino, kad H.Clinton per savo kadenciją valstybės sekretorės poste sukėlė chaosą Artimuosiuose Rytuose.

Kandidatai per debatus surėmė ietis dėl kelių užsienio politikos sričių, įskaitant Rusiją, Iraną ir kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). Karštų diskusijų metų H.Clinton stengėsi išsklaidyti kai kurių pasaulio lyderių nerimą, kurį pakurstė populisto verslininko prezidentinės ambicijos.

„Noriu patikinti mūsų sąjungininkus Japonijoje, Pietų Korėjoje ir kitur, kad turime dvišalius gynybos susitarimus ir jų laikysimės“, – sakė buvusi valstybės sekretorė, privertusi savo varžovą užimti gynybos poziciją diskutuojant apie branduolinių ginklų platinimą, Iraką ir NATO vaidmenį.

„Noriu savo ir, manau, daugumos Amerikos žmonių vardu pasakyti, kad mūsų žodis yra tvirtas“, – pabrėžė ji.

H.Clinton seniai akcentuoja savo didžiulę patirtį tarptautinėje arenoje ir pateikia tai kaip įrodymą, kad ji yra aukštesnės kvalifikacijos kandidatė. Debatų metu ji pliekė politikos naujoką D.Trumpą už pareiškimą, kad Vašingtonas iš naujo įvertins savo ilgametes partnerystes su kitomis šalimis, jei jis bus išrinktas prezidentu.

„Turime glaudžiau bendradarbiauti su savo sąjungininkais. Donaldas Trumpas į tai žiūri labai atmestinai“, – pabrėžė H.Clinton.

D.Trumpas kritikavo NATO nares už tai, kad jį indėlis Aljanse yra per mažas, Pirmadienį jis pakartojo savo įspėjimą, kad Vašingtonas negali vienas prisiimti visos naštos.

„Noriu padėti visiems mūsų sąjungininkams, bet mes prarandame milijardus dolerių, – sakė respublikonas. – Negalime būti pasaulio policininkai.“

„Bloga patirtis“

D.Trumpas kirto atsakomąjį smūgį H.Clinton dėl jos užsienio politikos patirties, pareiškęs, kad svarbu darbo kokybė, o ne spaudai diplomato pase.

„Noriu pasakyti – Hillary turi patirties. Tačiau tai bloga, išties bloga patirtis“, – sakė jis.

„Pažiūrėkite į Artimuosius Rytus – ten visiška suirutė, iš esmės atsiradusi jums vadovaujant“, – pabrėžė verslo magnatas.

H.Clinton ir D.Trumpas ilgiau nei metus ginčijasi, kas paskatino „Islamo valstybės“ iškilimą ir kaip pažaboti džihadistus. Pirmadienį respublikonų kandidatas tvirtino, kad H.Clinton ir prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) „sukūrė vakuumą, kai tokiu būdu pasitraukė iš Irako“.

„Kalbate apie ISIS („Islamo valstybės“) likvidavimą. Bet juk buvote ten, buvote valstybės sekretore tuo metu, kai ši grupuotė dar tebuvo kūdikis“, – sakė D.Trumpas per vieną griežčiausių pasisakymų H.Clinton atžvilgiu tą vakarą.

„Dabar ji veikia daugiau nei 30-yje šalių, o jūs ketinate juos sustabdyti? Nemanau“, – sakė jis.

H.Clinton tvirtino, kad prieš džihadistus rengiami intensyvesni antskrydžiai, ir sakė, jog Vašingtonas tikisi „per vienerius metus“ išstumti IS iš Irako.

„Darome pažangą“, – pabrėžė buvusi valstybės sekretorė.

Buvusi diplomatijos vadovė taip pat akcentavo, kad D.Trumpo griežta retorika dėl musulmonų, įskaitant jo pernai išsakytą raginimą laikinai uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas, tik kursto JAV priešus.

D.Trumpas „nuolat įžeidinėja musulmonus užsienyje ir šalies viduje tokiu metu, kai turime bendradarbiauti su musulmoniškomis valstybėmis ir Amerikos musulmonų bendruomene“, pabrėžė ji.

H.Clinton taip pat sakė, kad gyvybiškai svarbu laikytis tvirtos pozicijos Kremliaus atžvilgiu, ir pridūrė, jog „dabar nėra jokių abejonių“, kad Rusija įvykdė kibernetines atakas prieš taikinius Jungtinėse Valstijose.

Ji pažymėjo, kad užuot pasmerkęs Maskvą, D.Trumpas žarsto pagyrimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų