Pereiti į pagrindinį turinį

Į Miuncheną sudėta daug vilčių

2009-02-07 09:00

Transatlantinė praraja užsivers, o Vakarų ir Rusijos santykiai atšils. Bent tokias viltis diplomatai ir analitikai deda į savaitgalį vyksiančią Miuncheno saugumo konferenciją.

Pagrindiniu konferencijos, kur susirinks gynybos ir saugumo ekspertai, herojumi, be abejo, taps naujasis JAV viceprezidentas Josephas Bidenas. Iš jo kalbos šiandien Miunchene turėtų paaiškėti daugiau detalių dėl JAV naujosios administracijos politikos Rusijos, Afganistano, Artimųjų Rytų atžvilgiu, taip pat NATO plėtros klausimais.

J.Bidenas, ilgą laiką vadovavęs Senato užsienio reikalų komitetui, ves derybas su Europos šalių lyderiais. Tarp pakviestųjų yra Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Analitikų nuomone, J.Bideno vizitas į Miuncheną turi padėti gerinti santykius su Europa, kurie tebėra įtempti dėl JAV kariuomenės įsiveržimo į Iraką 2003 m. ir buvusio prezidento George'o W.Busho politikos klimato kaitos klausimais.

"Labai svarbu nustatyti toną tarp dabartinės administracijos ir Europos, – sakė Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro Vašingtone analitikas Samas Brannenas. – Akivaizdu, jog europiečiai norėtų išgirsti, kad transatlantinių santykių reikšmė yra svarbiausia."

Žiniasklaida pranešė, kad Miuncheno konferencijoje J.Bidenas gali padaryti nuolaidą Rusijai ir paskelbti, kad JAV iš naujo svarstys G.W.Busho planus dėl priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo Lenkijoje, tačiau Baltųjų rūmų atstovas šiuos pranešimus atmetė.

"Nebus jokių pareiškimų, išskyrus bendrą ir įtikinamą pareiškimą dėl naujo mūsų administracijos požiūrio apskritai į transatlantinius santykius ir užsienio politiką, kuris grindžiamas bendradarbiavimu, diplomatija, sąjungininkų, jų interesų ir nuomonių gerbimu", – sakė atstovas.

Tačiau analitikai vis dėlto nepraranda vilties, kad pagerės Vašingtono ir Maskvos santykiai, kurie smarkiai atšalo, kai JAV prezidentas buvo G.W.Bushas, o Rusijos – Vladimiras Putinas.

Stebėtojai taip pat spėliojo, ar Amerikos delegacijos dalyviai susitiks su diplomatais iš Irano, turėdami omenyje B.Obamos pareiškimus, kad JAV yra atvira dialogui su Iranu dėl Teherano branduolinės programos.

"Miuncheno esmė ta, kad jis suteikia daugybę galimybių kuluarų pokalbiams", – sakė Brookingso instituto analitikas Jeremy Shapiro.


ES ir Rusijos susitikimas

Europos Komisijos vadovas José Manuelis Barroso vakar susitiko su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir premjeru Vladimiru Putinu išsiaiškinti nesutarimų dėl dujų tiekimo ir konflikto Pietų Kaukaze, kurie per pastaruosius šešis mėnesius smarkiai pablogino Briuselio ir Maskvos santykius.

"Svarbu, kad šie santykiai pradėtų judėti mums palankiausia linkme, pripažįstant mūsų skirtumus, tačiau taip pat mūsų vertybes ir bendrus tarptautinius įsipareigojimus", – sakoma derybų išvakarėse paskelbtame J.M.Barroso pranešime.

Rusijos santykiai su ES smarkiai pašlijo nuo praeitų metų rugpjūtį vykusio karo su Gruzija. Po šio konflikto Maskva pripažino dviejų separatistinių Gruzijos regionų nepriklausomybę. ES ir Rusijos santykiai dar labiau pablogėjo sausį, kai kelioms Bendrijos šalims buvo nutrauktas rusiškų dujų tiekimas tranzitu per Ukrainą, kilus audringam Maskvos ir Kijevo ginčui dėl dujų kainų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų