Pereiti į pagrindinį turinį

Indija svarsto keisti šalies pavadinimą

2023-09-06 12:42
DMN inf.

Tikėtina, kad Indijos vyriausybė per neeilinę parlamento sesiją, kuri vyks rugsėjo 18–22 dienomis, svarstys oficialaus Indijos pavadinimo keitimą į Bharatą, skelbia „The Economic Times“.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Indijos kongreso vadovas taip pat patvirtino, kad oficialūs prezidento kvietimai į G20 vakarienę buvo išsiųsti Bharato prezidento, o ne įprastu Indijos prezidento vardu.

Keli „Bharatiya Janata“ partijos lyderiai, įskaitant ministrą Himantą Biswa Sarmą, antradienį išreiškė paramą naujajam šalies pavadinimui.

„Bharato Respublika – laiminga ir didžiuojamės, kad mūsų civilizacija drąsiai žygiuoja į priekį“, – socialiniame tinkle „X“ rašė H. B. Sarma.

„Mūsų šalis yra Bharatas, dėl to neturėtų kilti jokių abejonių. Kongresas turi problemų dėl visko“, – sakė ministras Rajeevas Chandrasekharas.

Parlamentaras Nareshas Bansalis pareiškė, kad dabartinis šalies pavadinimas yra kolonijinės vergijos simbolis, kuris turėtų būti pašalintas iš Konstitucijos.

„Britai pakeitė Bharato pavadinimą į Indiją. Mūsų šalis jau tūkstančius metų žinoma Bharato pavadinimu. Tai senovinis šios šalies pavadinimas, randamas sanskrito tekstuose. Pavadinimą Indija suteikė britai, todėl tai yra vergijos simbolis“, – kalbėjo parlamentaras N. Bansalis.

Anot „The Independent“, Bharatas – Indijos pavadinimas sanskrito kalba. Žodis kilęs iš senovės purano literatūros, taip pat iš vieno Indijos epo – Mahabharatos, kuriame indai yra karaliaus Bharato palikuonys. Bharatas hindi kalboje taip pat yra Indijos sinonimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų