Pereiti į pagrindinį turinį

Indonezija dėl telefonų pasiklausymo sustabdė bendradarbiavimą su Australija

2013-11-20 13:39 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Indonezija po pranešimų, kad australų žvalgybininkai pasiklausydavo jos aukščiausio rango pareigūnų, sustabdė bendradarbiavimą su Australija karinėje ir žvalgybos srityse.

Prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono (Susilas Bambangas Judhojonas), kurio žmonos telefono, taip pat, kaip pranešama, buvo pasiklausoma, trečiadienį per nacionalinę televiziją paskelbė, kad sustabdo bendradarbiavimą karinėje ir žvalgybos srityse, įskaitant prieglobsčio prašytojų klausimą, kuris ilgai trukdė santykiams.

Pasak prezidento, jis dar kartą pareikalavo Australijos vyriausybės oficialaus paaiškinimo dėl žiniasklaidos pranešimų, kuriuose remiamasi dokumentais, nutekintais buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno). Tuose pranešimuose sakoma, kad australų žvalgybos agentūros 2009 metais bandė pasiklausyti S.B.Yudhoyono ir jo žmonos, taip pat kitų aukšto rango pareigūnų mobiliųjų telefonų.

"Aišku, kad tai logiškas žingsnis, kurį turi žengti Indonezija", - sakė prezidentas ir pridūrė, kad nori grįžti prie gerų santykių su Australija, kai tik bus išspręstas telefonų pasiklausymo reikalas.
Australų pareigūnai į prašymus pakomentuoti kol kas nereagavo.

Anksčiau kalbėdamas parlamente Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Abotas) išreiškė apgailestavimą dėl nesmagios padėties, kurioje S.B.Yudhoyono atsidūrė dėl minimų žiniasklaidos pranešimų.

"Tikrai suprantu, kokie asmeniškai skaudūs šie įtarimai buvo jam ir jo šeimai", - pareiškė jis, bet atsisakė tiesiogiai komentuoti pranešimus apie šnipinėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų