Pereiti į pagrindinį turinį

Indonezijoje prie parlamento kilo masiniai protestai dėl rinkimų įstatymų pakeitimų

2024-08-22 20:53

Indonezijos policija ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis išvaikė tūkstančius demonstrantų, kurie ketvirtadienį bandė šturmuoti parlamentą, protestuodami prieš prieštaringai vertinamus rinkimų įstatymų pakeitimus.

Protestai Indonezijoje.
Protestai Indonezijoje. / Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį parlamentas susirinko į neeilinę sesiją, kad panaikintų vieną Konstitucinio Teismo sprendimą dėl rinkimų procedūrų ir iš dalies pakeistų kitą.

Protestuotojai užplūdo gatves priešais parlamento pastatą Džakartoje: vieni laikė transparantus ir plakatus, kiti – padeginėjo padangas.

Antradienį Konstitucinis Teismas atmetė skundą dėl amžius ribos, neleidžiančios jaunesniems nei 30 metų asmenims kandidatuoti į regiono gubernatorius.

Tai trukdo kadenciją baigiančio prezidento Joko Widodo (Džoko Vidodo) jauniausiam sūnui, 29-erių Kaesangui Pangarepui (Kasangui Pangarepui), pretenduoti į Centrinės Javos gubernatoriaus postą.

Tačiau trečiadienį parlamentas skubiai nustatė minimalų gubernatoriaus amžių iki 30 metų inauguracijos metu ir dar labiau sušvelnino reikalavimus kandidatams. Planuota, kad šie pakeitimai bus patvirtinti ketvirtadienį per plenarinę sesiją.

Šie veiksmai sulaukė plataus pasmerkimo socialiniuose tinkluose ir sukėlė susirūpinimą dėl galimos konstitucinės krizės.

Įstatymų leidėjai buvo priversti atidėti įstatymo priėmimą nesusirinkus kvorumui.

Šie pokyčiai sukėlė susirūpinimą dėl demokratijos ir protestus didžiuosiuose Indonezijos miestuose, įskaitant Bandungą, Džokjakartą, Surabają ir Makasarą.

Protestuotojai reikalavo atmesti regioninių rinkimų įstatymą, gerbti Konstitucinio Teismo sprendimą ir atsisakyti politinių dinastijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų