Pereiti į pagrindinį turinį

Išėjo pilkasis kardinolas

2013-05-09 23:59
Išėjo pilkasis kardinolas
Išėjo pilkasis kardinolas / "Reuters" nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vakar iš vicepremjero pareigų atleido Vladislavą Surkovą, kuris laikomas pagrindiniu "valdomos demokratijos" ideologu.

Nuomonės išsiskyrė

Sprendžiant iš prezidento įsako, V.Surkovas pats pateikė atsistatydinimo prašymą. Buvęs vicepremjeras savo sprendimo kol kas nekomentuoja, o V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad tai susiję su prezidento įsakų vykdymu.

Gegužės 7 d. šalies vadovas sukritikavo vyriausybę dėl lėtėjančio ekonomikos augimo ir pasiūlė įvesti asmeninę ministrų atsakomybę už įsakų vykdymą. O V.Surkovas prezidentui raportavo apie "beveik nepriekaištingą" vyriausybės darbą.

Kandžios replikos

Be to, V.Surkovo atsistatydinimas sutapo su jo viešu ginču su Tyrimų komiteto oficialiuoju atstovu Vladimiru Markinu. Gegužės 1-ąją kalbėdamas Londono ekonomikos mokykloje V.Surkovas pareiškė, kad Rusijos Skolkovo inovacijų centras yra vienas švariausių projektų galimo piktnaudžiavimo atžvilgiu, ir neigiamai įvertino Tyrimų komiteto vykdomus tyrimus dėl korupcijos šiame inovacijų centre.

Vicepremjeras pridūrė, kad garsūs pareiškimai, kuriuos Tyrimų komitetas daro net nebaigęs tyrimo, kenkia Skolkovo įvaizdžiui ir atbaido investuotojus.

V.Markinas atsakė kandaus tono publikacija laikraštyje "Izvestija".

"Reikėtų pastebėti, kad "efektyvūs vadybininkai" šiais laikais turi naują madą. Kai tik įvykdoma krata neturtingos srities gubernatoriaus daugiaaukščiuose rūmuose, jo kolegos iš karto ima šaukti apie politinį užsakymą, apie satrapus iš Tyrimų komiteto ir Audito rūmų. O "efektyvių vadybininkų" kuratoriai mėgsta atlikti svečio iš Maskvos arijas iškart Londone", – rašė V.Markinas.

Publikaciją jis baigė tokiu pamokslu: "Jokie aimanavimai apie politinius motyvus čia nepadės. Padės tik viena: jeigu norite, kad didelio masto projektai, inovacijos ir investicijos būtų vykdomos, tiesiog nesudarykite sąlygų jų grobstyti ir kontroliuokite savo vadybininkus. Ir jums viskas pavyks."

Kliba premjero kėdė?

Politologas Dmitrijus Oreškinas Rusijos radijui "Komersant FM" sakė, kad V.Surkovo atsistatydinimas reiškia epochų kaitą ir kad atstatydinimas anksčiau ar vėliau gali grėsti ir ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui.

"Aišku, tai smūgis D.Medvedevui, – sakė politikos ekspertas. – Tai tiesioginis prezidento įsiveržimas į vyriausybės nomenklatūrą. ...> Žmonėms reikia parodyti kaltininką. Prasideda epocha, kai tiesiog duodama kirvio pentimi per galvą, griežto rankinio valdymo epocha. V.Surkovo vietą greičiausiai užims kas nors pilkesnis."


Vizitinė kortelė

48-erių V.Surkovas laikomas V.Putino vidaus politikos strategijos ideologu, prižiūrėjusiu partijas parlamente, rinkimų kampanijas ir griežtai kontroliuojamą žiniasklaidą.

Jis dirbo Kremliaus administracijoje nuo 1999 m., kol netikėtai užėmė postą vyriausybėje tuo metu, kai Kremlius ėmėsi veiksmų dėl 2012 m. įsiplieskusių precedento neturinčių masinių protestų prieš V.Putino dominavimą Rusijos politikoje.

Vyriausybėje V.Surkovas kuravo modernizacijos klausimus. Nuo 2010 m. yra Skolkovo fondo globėjų tarybos narys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų