Pereiti į pagrindinį turinį

Islandijos prezidente išrinkta verslininkė H. Tomasdottir

2024-06-02 12:33 diena.lt inf.

Verslininkė ir investuotoja Halla Tomasdottir (Hala Toumasdoutir) iškovojo pergalę Islandijos prezidento rinkimuose, pranešė šalies nacionalinio transliuotojo tarnyba.

Scanpix nuotr.

H. Tomasdottir buvo išrinkta prezidente, surinkusi 34,3 proc. balsų ir nugalėjusi buvusią ministrę pirmininkę Katrin Jakobsdottir (Katrin Jakobstoutir), surinkusią 25,2 proc. balsų, ir Hallą Hrund Logadottir (Halą Hriund Lougasdoutir), surinkusią 15,5 proc. balsų, sekmadienį pranešė RUV.

55-erių H. Tomasdottir agitavo kaip asmuo, kuris yra aukščiau partinės politikos ir gali padėti pradėti diskusijas esminiais klausimais, tokiais kaip socialinių tinklų poveikis jaunimo psichikos sveikatai, Islandijos, kaip turistinės šalies, plėtra ir dirbtinio intelekto vaidmuo.

Ji pakeis prezidentą Gudni Johannessoną (Gudnį Jouhanesoną), kuris po dviejų ketverių metų kadencijų nebesiekė būti perrinktas. H. Tomasdottir pradės eiti pareigas rugpjūčio 1 dieną.

Islandijos prezidentas atlieka daugiausiai reprezentacinį vaidmenį.

Islandija – valstybė, įsikūrusi to paties pavadinimo saloje, esančioje Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje. Joje gyvena apie 384 tūkst. žmonių, o moterys į aukštus postus renkamos nuo seno.

Islandija 1980 metais tapo pirmąja šalimi, kurioje moteris buvo demokratiškai išrinkta valstybės vadove – ja tapo Vigdis Finnbogadottir (Vigdis Finbogadoutir).

Pastaraisiais metais šalies ministro pirmininko pareigas ėjo dvi moterys, kurios užtikrino stabilumą politinių neramumų metais.

Johanna Sigurdardottir (Jouhana Sigurdardoutir) vadovavo vyriausybei 2009–2013 metais, kai Islandijos ekonomiką nusiaubė pasaulinė finansų krizė.

2017 metais ministre pirmininke tapo K. Jakobsdottir. Ji vadovavo plačiai koalicijai, kuri nutraukė krizių ciklą, dėl kurio per ketverius metus įvyko treji rinkimai. Balandį ji atsistatydino, kad galėtų kandidatuoti į prezidentus.

H. Tomasdottir pirmą kartą išgarsėjo per finansų krizę, kai ji buvo pripažinta kaip „Audur Capital“, vienos iš nedaugelio Islandijos investicinių įmonių, išgyvenusių sukrėtimus, bendraįkūrėja.

H. Tomasdottir yra ne pelno siekiančios organizacijos „B Team“, skatinančios įvairovę darbo vietose ir turinčios biurus Niujorke ir Londone, vadovė. Šiuo metu ji yra atostogose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų