Pereiti į pagrindinį turinį

"Išlydytas švinas" – pergalė ar nesėkmė?

2009-02-07 09:00
"Išlydytas švinas" – pergalė ar nesėkmė?
"Išlydytas švinas" – pergalė ar nesėkmė? / "Scanpix", AFP nuotr. Taktika: Medžiodamos "Hamas" kovotojus Izraelio pajėgos negailėjo nei mokyklų, nei mokinių.

Daugiau kaip 1,3 tūkst. žuvusiųjų, apie 5 tūkst. sužeistųjų, dešimtys tūkstančių pabėgėlių, iki pamatų sugriauti gyvenamieji rajonai ir mokyklos, sudeginti Jungtinių Tautų sandėliai – tokie Izraelio karinės operacijos "Išlydytas švinas" Gazos ruože rezultatai. Tel Avivas išreiškė apgailestavimą dėl civilių aukų, užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir liko patenkintas karo rezultatais.

"Mes pasiekėme iškeltus tikslus ir įvykdėme uždavinius", – po to, kai buvo priimtas vienašališkas sprendimas nutraukti ugnį, pareiškė gynybos ministras Ehudas Barakas.

Nors iš Gazos tebeskrenda raketos į Izraelio teritoriją, triumfuojančius pranešimus taip pat išplatino ministras pirmininkas Ehudas Olmertas. Jam ir jo vadovaujamai partijai "Kadima" trumpas pergalingas karas reikalingas kaip niekada.

Mat ateinantį antradienį turėtų vykti pirmalaikiai Kneseto (Izraelio parlamento) rinkimai, kuriuos "Kadima" žūtbūt nori laimėti. Jau suplanuota, kad sėkmės atveju naujai valdančiajai koalicijai vadovaus ir ministro pirmininko postą iš E.Olmerto perims dabartinė užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni. Rokiruotės reikėjo, nes partijos ir asmeniniai premjero reitingai pradėjo smarkiai šlubuoti po nesėkmingo karo su "Hezbollah" Libane 2006 m. ir korupcijos skandalų.

Kad ir kaip būtų keista, "Hamas" irgi pasiskelbė nugalėtoja. Kaip ir priklauso laimėjusiai pusei, teroristine laikomos organizacijos vienas vadovų Ismailas Haniya išsakė, kokiomis sąlygomis "Hamas" sutiks laikytis paliaubų. Po 2007 m. rinkimų tapęs nepripažintu Palestinos savivaldos premjeru I.Haniya įsitikinęs – apie kovas Gazos ruože ateities kartos rašys istorinius veikalus.

Kokie tie tikslai, kuriuos iškėlė ir pasiekė "išlydydamas šviną" ant tūkstančių civilių Izraelis? Ir kas leidžia "Hamas" visiškai kitaip traktuoti šio karo rezultatus?

Kaip gyvas skydas

Labiausiai nuo Izraelio surengtos operacijos nukentėjo civiliai Gazos ruožo gyventojai, ir tai didžiausias Tel Avivo pralaimėjimas. Nors izraeliečiai nuolat pabrėždavo, kad kariaujama ne su palestiniečiais, bet su "Hamas", priešiškas žmonių nusistatymas po šios 22 dienų operacijos tik sustiprėjo.

"Mes specialiai neapsiribojome tik oro smūgiais – rizikavome savo karių gyvybėmis, kad tik išvengtumėme nereikalingų aukų, nuolat raginome žmones trauktis iš rajonų, kur veikia "Hamas" kovotojai", – sakė Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Markas Regevas. Tačiau jo pranešimai, švelniai tariant, skiriasi nuo to, kas iš tikrųjų vyko karo lauke.

40 metų Majdi Abedas Rabbo Didžiosios Britanijos dienraščiui "The Independent" papasakojo, ką jam teko iškęsti per tas, atrodo, nesibaigiančias dienas. "Gretimame name buvo įsitvirtinę keli "Hamas" kovotojai, – savo istoriją pradėjo jis. – Tad per apšaudymus nukentėjo ir mano namas. Aš pasakiau, jog esu paprastas civilis ir gyvenu čia su šeima, bet izraeliečiai vis tiek liepė man išsirengti, kad pamatytų, ar aš neslepiu ginklų."

Kareiviai apieškojo jo namą ir išsivedė šeimą. Pačiam M.A.Rabbo buvo liepta pasilikti. Kam – paaiškėjo vėliau. Besijaudinančiu dėl įkaitais tapusių šeimos narių saugumo vyru tiesiog pasinaudojo kaip gyvu skydu. Per parą, grasindami susidoroti, kareiviai keturis kartus liepė jam eiti į namą, kur buvo įsitvirtinę kovotojai. Kas kartą po sraigtasparnio atakos ar tanko šūvių kariškiai norėjo žinoti, kiek name liko kovotojų ir ar jie vis dar gyvi.

"Hamas" atsigaus po pusmečio

Dar graudesnė Izraelyje dirbančio palestiniečio daktaro Ezzeldeeno Abu Al Aisho istorija. Taikos balsu save vadinantis vyras prarado tris dukteris. Jos žuvo po vieno tanko šūvio. Hebraiškai mokančiam medikui iki tol nuolat skambindavo iš įvairių Izraelio dienraščių ir naujienų agentūrų. Net ir karščiausiomis dienomis jis sugebėdavo išlikti ramus ir pateikti objektyvią informaciją susilaikydamas nuo vertinimų.

Šį kartą televizijos korespondentas telefono ragelyje išgirdo tik baisios tragedijos prislėgto vyro balsą: "Jos žuvo. Kodėl? O Dieve, už ką?" Išvažiuoti iš Gazos miesto galutinai nusprendęs E.A.Al Aishas mano, kad jo dukterų mirtis nebuvo atsitiktinumas.

Savo mažamečiui sūnui aiškinęs, kad nėra blogų tautų, o tik blogi ir geri žmonės, vyras yra visiškai sugniuždytas. Tačiau tikina, jog nuo šiol darys viską, kad jo dukterys būtų paskutinės šito dešimtmečius trunkančio konflikto aukos.

Kitaip nei paprasti Gazos ruožo gyventojai, "Hamas" per šią operaciją smarkiai nenukentėjo. Izraelio karo analitikai pripažįsta, kad vos po pusės metų, jeigu nebus imtasi jokių veiksmų, grupuotė atsigaus. Kaip teigė Izraelio vyriausybės sekretorius Ovadas Yehezkelis, "Hamas" suduotas stiprus smūgis, bet ne mirtinas.

"Jeigu Izraelis nekontroliuos padėties, po kelių mėnesių viskas bus kaip buvę", – sakė jis.

"Hamas" tikisi, kad atkurti infrastruktūrą jai pavyks dar anksčiau. Kelis požeminius tunelius prižiūrintis ir kontrabandą iš Egipto gabenantis Mohammedas Abu Ahmedas tvirtino, kad visu pajėgumu krovinius gabenti galės vos po kelių savaičių. Jeigu taip, papildyti ginklų atsargas tikrai netruks ilgai. Taigi klausimas, ar būtent to siekė Izraelis, lieka neatsakytas.


Politologo komentaras

Izraelio profesorius Zevas Haninas tvirtina, kad iš tikrųjų yra mažiausiai trys Izraeliai – kairysis, centristinis ir dešinysis. Todėl operacijos "Išlydytas švinas" rezultatai gali būti traktuojami trejopai. Kairieji, anot profesoriaus, mano, jog tikslas buvo parodyti "Hamas", kad su Izraeliu negalima kalbėtis iš jėgos pozicijos. Šis tikslas buvo pasiektas dar iki operacijos sausumos etapo pradžios.

Dešiniųjų stovykla, kurios nuomonei pritaria iki 55 proc. gyventojų, mano, jog operacijos reikėjo, kad būtų visiškai sutriuškintas "Hamas" režimas. Galutinis rezultatas turėjo būti Gazos ruožo reokupacija arba teritorijos kontrolės perdavimas trečiai šaliai, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų taikdariams.

Tačiau dabartinė vyriausybė veikiausiai norėjo tik sunaikinti "Hamas" karinę infrastruktūrą, bet netrukdyti organizacijai toliau vadovauti Gazos ruožui. Kitaip tariant, nepavojingas ir nepripažįstamas "Hamas" Gazos ruože Izraeliui yra visiškai priimtinas, bent jau šiuo metu. Jeigu toks buvo pradinis planas, jis, anot politologo, yra sėkmingai įgyvendintas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų