Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio prezidentas: praradome pasitikėjimą taikos procesais

2024-01-18 15:51

Izraelis, pasak prezidento Izchako Herzogo, turi ieškoti naujų kelių dialogui su palestiniečiais. „Izraeliečiai prarado pasitikėjimą taikos procesais, nes pamatė, kad mūsų kaimynai garbina terorą“, – sakė I. Herzogas Pasaulio ekonomikos forume Davose. Šalys, reikalaujančios dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo, anot jo, pirmiausiai turi atsakyti į klausimą, kaip gali būti užtikrintas Izraelio saugumas.

EPA-ELTA nuotr.

Šiuo metu Izraelyje nėra noro galvoti apie taikos susitarimą, kalbėjo I. Herzogas. „Kad atmosfera pasikeistų, turime grąžinti įkaitus namo“, – pabrėžė jis.

Prezidentas, be to, Davose pasisakė už palestiniečių autonomijos pertvarkymą. „Turime užtikrinti, kad jie negarbintų teroro, kad jie nemokytų savo vaikų nekęsti žydų ir izraeliečių“, – teigė I. Herzogas. Kartu jis pripažino, kad Izraelis turi būti pasirengęs derėtis su „potencialiais partneriais“. Izraeliečiams ir palestiniečiams esą turi būti pasiūlyta geresnė ateitis. „Žmonės nori gyventi kartu ir taikoje“, – akcentavo I. Herzogas.

Dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo siekiama nuo aštuntojo dešimtmečio vidurio. Jis laikomas formule, galinčia užtikrinti taiką Artimųjų Rytų konflikte. Didelių vilčių suteikė Oslo taikos sutarčių pasirašymas 1993 m. Jų pagrindu po metų buvo įkurta Palestinos autonomija. Teroristinis „Hamas“ judėjimas nuo tada kruvinais išpuoliais prieš Izraelį stabdė taikos procesą. Tačiau Jungtinės Tautos (JT) didele kliūtimi taikai vadina ir Izraelio gyvenvietes Vakarų Krante.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų