Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelio vyriausybė leido statyti naują gyvenvietę Vakarų Krante

2024-08-14 20:21 diena.lt inf.

Izraelis patvirtino naujos nausėdijos statybą UNESCO pasaulio paveldo vietovėje netoli Betliejaus, okupuotame Vakarų Krante, trečiadienį pranešė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų finansų ministras.

Palestina.
Palestina. / EPA-ELTOS nuotr.

Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas), kuris taip pat vadovauja civiliniams reikalams Gynybos ministerijoje, sakė, kad jo biuras „baigė darbą ir paskelbė naujos Nahal Heleco nausėdijos planą Guš Ecione“ – nausėdijų bloke į pietus nuo Jeruzalės.

Pagal tarptautinę teisę visos Izraelio nausėdijos Vakarų Krante, okupuotame nuo 1967 metų, laikomos neteisėtomis, nepriklausomai nuo to, ar turi Izraelio statybos leidimą.

„Joks antiizraelietiškas ir antisionistinis sprendimas nesustabdys nausėdijų plėtros“, – socialiniame tinkle „X“ rašė vienoje iš nausėdijų gyvenantis B. Smotrichas.

„Mes ir toliau kovosime prieš pavojingą Palestinos valstybės kūrimo projektą, kurdami faktus realybėje“, – teigė jis.

Izraelio grupė „Peace Now“, pasisakanti prieš nausėdijas, pasmerkė tokius planus ir pavadino juos „plataus masto išpuoliu“ prieš vietovę, „garsėjančią senovinėmis terasomis ir sudėtingomis drėkinimo sistemomis, liudijančiomis tūkstančius metų trukusią žmogaus veiklą“.

Spalį Gazos Ruože kilus karui tarp islamistų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio, Vakarų Krante bei Rytų Jeruzalėje išaugo įtampa.

Metams bėgant Vakarų Krante iškilo dešimtys neteisėtų nausėdijų.

Išskyrus Rytų Jeruzalę, šioje teritorijoje kartu su maždaug trimis milijonais palestiniečių šiuo metu gyvena apie 490 tūkst. Izraelio naujakurių.

Izraelio valdančiosios koalicijos kraštutinių dešiniųjų partijos spaudžia spartinti nausėdijų plėtrą.

Palestiniečiai teigia, kad nausėdijos kelia didžiausią grėsmę dviejų valstybių sprendimui, pagal kurį Izraelio ir Palestinos valstybės turėtų egzistuoti viena šalia kitos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų