Pereiti į pagrindinį turinį

Izraelis žada paskelbti apie naujas gyvenviečių statybas

2013-10-25 07:23 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Izraelis ketvirtadienį paskelbė, kad tęs planus statyti jau egzistuojančiose žydų gyvenvietėse okupuotuose Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, taip tikriausiai siekdamas nuraminti griežtosios linijos šalininkus, nepritariančius taikos deryboms su palestiniečiais.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad apie naujas statybų paraiškas gali būti paskelbta kitą savaitę, Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) siekiant nuslopinti dešiniojo sparno jo vyriausybėje nepritarimą planuojamam palestiniečių kalinių paleidimui.

„Pagal susitarimus, pasiektus taikos derybų su palestiniečiais atnaujinimo išvakarėse, Izraelis artimiausiais mėnesiais toliau skelbs, kad statys gyvenviečių blokuose ir Jeruzalėje“, – sakoma vieno pareigūno, kurio pavardė nenurodoma, pareiškime.

„Ir amerikiečiai, ir palestiniečiai žinojo apie šiuos susitarimus“, – priduriama pareiškime.

Nė viena iš šių paminėtų šalių kol kas nieko nekomentavo.

Pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai B.Netanyahu ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) susitiko Romoje ir, be kitų dalykų, kalbėjosi apie Izraelio ir palestiniečių derybas.

Naujakurius palaikanti partija „Žydų namai“, kuri yra tarp pagrindinių B.Netanyahu koalicijos partnerių, ketvirtadienį sakė, kad pasiūlys įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausta paleisti palestiniečių kalinius, susietus su derybomis.

Tos JAV tarpininkaujamos diskusijos buvo atgaivintos liepą, po trejų metų pertraukos, bet didelės pažangos jose nematyti.

Izraelio vyriausioji derybininkė Tzipi Livni (Cipi Livni) ketvirtadienį Tel Avive sakė, kad negali atskleisti jokių detalių, bet vienas palestiniečių aukšto rango pareigūnas Vakarų Kranto Ramalos mieste derybas pavadino labai sunkiomis.

Gyvenvietes, kurias Izraelis pastatė Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, dauguma valstybių laiko neteisėtomis. Izraelis nurodo istorinius ir biblinius ryšius su tomis teritorijomis, kur dabar, greta 2,5 mln. palestiniečių, gyvena maždaug 500 tūkst. izraeliečių.

Palestiniečiai nori, kad šios dvi teritorijos kartu su Gazos Ruožu sudarytų jų valstybę, tačiau baiminasi, jog tolesnės žydų gyvenviečių statybos neleis jiems sukurti gyvybingos valstybės.

Izraelis 2005 metais pasitraukė iš Gazos Ruožo, kurį valdo islamistų judėjimas „Hamas“ – Vakarų šalių palaikomo palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso (Mahmudo Abaso) priešininkas.

Pradedamų statybų žydų gyvenvietėse okupuotose palestiniečių žemėse pirmoje 2013 metų pusėje padidėjo 70 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, praeitą savaitę paskelbė prieš nausėdijas pasisakanti organizacija „Peace Now“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų