Pereiti į pagrindinį turinį

J. C. Junckeris „įsitikinęs“, kad taps Komisijos pirmininku, Paryžius tam nepritaria

2014-06-01 11:55 diena.lt inf.
Jeanas-Claude Junckeris
Jeanas-Claude Junckeris / SIPA nuotr.

Buvęs Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude‘as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) yra įsitikinęs, kad bus išrinktas Europos Komisijos pirmininku, nors tam nepritaria kai kurios šalys, tarp jų – Prancūzija, sekmadienį rašo Vokietijos laikraštis „Bild“.

„Europos Vadovų Taryboje didžioji dauguma valstybių vadovų ir krikščionių demokratų bei socialistų vyriausybių remia mane“, – sakė J.-C.Junckeris laikraščiui, kuris iš anksto paskelbė ištraukas iš interviu su juo.

Buvęs Eurogrupės vadovas sakė, kad „suburs kitus“ per ateinančias tris ar keturias savaites.

Nors jį remia Vokietijos kanclerė Angela Merkel, J.-C.Junckeriui griežtai nepritaria kitų svarbių Europos ekonomikų lyderiai, tarp jų – Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ir, pasak „Bild“, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as (Fransua Holandas).

Nenurodydamas savo šaltinių, laikraštis rašo, jog F.Hollande‘as šią savaitę A.Merkel sakė, kad Europos Sąjungai (ES) reikia pasiųsti signalą Prancūzijos rinkėjams po to, kai euroskeptiškas kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas Prancūzijoje gavo daugiausiai – beveik 25 proc. – balsų per gegužės 25-ąją įvykusius Europos Parlamento rinkimus.

„Jis spaudė dėl didelio masto investicijų programos ir pasiūlė savo buvusį finansų ministrą Pierre‘ą Moscovici (Pjerą Moskovisi)“, – rašė laikraštis.

Vokiečių žurnalas „Der Spiegel“ tuo tarpu pranešė, jog D.Cameronas perspėjo, kad jo šalis galėtų išeiti iš ES, jei J.-C.Junckeriui atitektų Europos Komisijos pirmininko postas.

Cituodamas antradienį Briuselyje įvykusio ES lyderių susitikimo „dalyviams artimus šaltinius“, žurnalas pranešė, kad D.Cameronas perspėjo A.Merkel.

D.Cameronas, kaip pranešama, pasakė kanclerei, jog J.-C.Junckerio išrinkimas „destabilizuotų jo vyriausybę iki tokio lygio, kad ji paankstintų referendumą dėl to, ar išstoti iš ES“. Tokio referendumo rezultatas tikriausiai būtų rinkėjų konsensusas dėl pasitraukimo iš 28 valstybių bloko.

„Figūra iš 9-ojo dešimtmečio negali išspręsti būsimų penkerių metų problemų“, – esą sakė D.Cameronas.

Britų ministras pirmininkas labai nepatikliai žiūri į ES federalistą J.-C.Junckerį, ypač po to, kai jo konservatoriai Europos Parlamento rinkimuose Didžiojoje Britanijoje patyrė žeminamą pralaimėjimą euroskeptiškai partijai UKIP.

D.Cameronas jau yra pažadėjęs 2017 metais surengti referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės ES.

J.-C.Junckeris 19 metų buvo Liuksemburgo premjeras ir yra ilgiausiai dirbęs lyderis Europoje. Pernai jis pralaimėjo visuotinius rinkimus.

Jis yra išties „savas“ ES – vadovavo euro zonos finansų ministrų grupei per didžiausią bloko krizę – ir tvirtai remia federalinę Europos valstybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų