Pereiti į pagrindinį turinį

JAV diplomatijos vadovas ragina NATO intensyviau kovoti su „Islamo valstybe“

2015-12-02 13:00 diena.lt inf.
Scanpix nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) trečiadienį paragino NATO sąjungininkus suintensyvinti kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), Vašingtonui vadovaujant karinei kampanijai prieš tą ekstremistų grupuotę.

„Raginu kiekvieną NATO sąjungininkę padidinti palaikymą kovoje prieš „Daesh“ (IS), smogiant tos organizacijos branduoliui Sirijoje ir Irake“, – J.Kerry sakė po 28 Aljanso šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje.

„Kai kurios sąjungininkės jau labiau prisideda prieš šios kovos arba planuoja padidinti savo indėlius“, – pridūrė jis.

J.Kerry taip pat gyrė Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) pastangas, kad parlamentas pritartų jo pasiūlymui prisidėti prie JAV vadovaujamos aviacijos bombardavimo kampanijos prieš IS Sirijoje. Šiuo metu Britanijos lėktuvai veikia tik Irake.

„Mums labai malonu dėl ministro pirmininko Camerono pastangų kreiptis į parlamentą, – sakė valstybės sekretorius. – Tai labai svarbus žingsnis. Mes sveikiname jo lyderystę.“

J.Kerry taip pat nesureikšmino pavojaus, kurį NATO pajėgoms gali kelti Rusija, taip pat rengianti aviacijos smūgius prieš džihadistus Sirijoje. Vienas iš Rusijos karo lėktuvų lapkričio 24 dieną buvo numuštas NATO narės Turkijos prie sienos su Sirija.

Rusijos ir NATO santykiai pastaraisiais metais smarkiai pašlijo dėl įvairių besikertančių interesų, įskaitant konfliktą Ukrainoje ir Maskvos palaikymą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui).

„NATO yra gynybos aljansas, egzistuojantis 70 metų, – aiškijo J.Kerry. – NATO niekam nekelia grėsmės ... Tai nėra puolamoji organizacija, nėra susitelkusi į Rusiją kaip tokią. Sakyčiau Rusijai ir bet kuriai kitai šaliai – tai nėra nukreipta specifiškai prieš jas.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų