Pereiti į pagrindinį turinį

JAV ir Izraelio draugystė baigėsi?

2009-05-21 09:00

Tarp ilgamečių sąjungininkų didėja praraja. JAV prezidentas Barackas Obama su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu pirmadienį surengė pirmąsias įtemptas derybas, kurios išryškino skirtingus valstybių požiūrius į Iraną ir palestiniečių ateitį.

Kalbėdamas po daugiau nei tris valandas trukusių derybų, B.Netanyahu pasiūlė nedelsiant su palestiniečiais pradėti derybas, tačiau nepritarė B.Obamos idėjai sukurti dvi valstybes ir taip išspręsti izraeliečių bei palestiniečių konfliktą.

dviejų valstybių sprendimą, kaip išspręsti izraeliečių ir palestiniečių konfliktą.

dviejų valstybių sprendimą, kaip išspręsti izraeliečių ir palestiniečių konfliktą.

Kalbėdami su žurnalistais, abu lyderiai taip pat daug dėmesio skyrė Iranui – B.Obama gynė savo diplomatinę strategiją užmegzti tiesioginius kontaktus su šia šiitų respublika, o B.Netanyahu karštai aiškino, kad branduolinį ginklą turintis Teheranas kels didelę grėsmę Izraeliui.

Kiek vėliau atskirai susitikęs su žurnalistais, Izraelio premjeras sveikino B.Obamos poziciją, tačiau pabrėžė, jog Izraelis pasilieka teisę gintis.

"Viliuosi, kad prezidento planas bus sėkmingas, – sakė vyriausybės vadovas. – Svarbu pasiekti rezultatą – kad Iranas neįgytų karinio branduolinio pajėgumo."

B.Netanyahu ir B.Obamos derybose taip pat išryškėjo abiejų lyderių nuomonių skirtumai dėl žydų nausėdijų statybos ir plėtros okupuotame Vakarų Krante.

"Nausėdijų statyba turi būti nutraukta", – sakė B.Obama tą pačią dieną, kai Izraelis paskelbė konkursą vykdyti statybas Maskioto gyvenvietėje Vakarų Krante.

Svarbus pirmasis neseniai į valdžią atėjusių lyderių susitikimas buvo pirmas ryžtingas B.Obamos žingsnis į klaidų Artimųjų Rytų taikos proceso labirintą. Naujojo JAV prezidento pozicija kontrastuoja su jo pirmtako George'o W.Busho pradine taktika laikytis nesikišimo politikos šiuo klausimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų