Pereiti į pagrindinį turinį

JAV Kongreso priimtas prekybos įstatymas padės prezidentui B. Obamai

2015-06-25 11:30 diena.lt inf.
AFP nuotr.

JAV Kongresas po kelias savaites trukusių įtemptų debatų trečiadienį suteikė prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) svarią politinę pergalę, suteikdamas įgaliojimus greitai užbaigti derybas dėl Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarties, kuriai griežtai priešinasi daugelis jo partijos narių.

Nusižengdamas politinei tradicijai, prezidentas demokratas kliovėsi savo varžovais respublikonais, kad jie padėtų realizuoti vieną iš B.Obamos antrosios kadencijos ekonomikos politikos prioritetų: sukurti 12 šalių apimančią laisvosios prekybos zoną Ramiojo vandenyno regione, turinčią atverti naujas rinkas JAV eksportui – į tokias šalis kaip Japonija, Čilė, Australija ir Vietnamas.

B.Obamos Demokratų partija sukilo prieš šiuos planus, susirūpinusi, kad gali susiklostyti panašus scenarijus kaip praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, kai pasirašius Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį didelė dalis darbo vietų gamybos įmonėse buvo perkeltos į Meksiką, kur darbo jėga buvo daug pigesnė.

Tačiau kai didelis prekybos įstatymų paketas, įskaitant Prekybos skatinimo įgaliojimų (Trade promotion authority, TPA) įstatymą, šį mėnesį įstrigo Kongrese, Baltieji rūmai ir respublikonų lyderiai užsitikrino pakankamai balsų, kad būtų prastumtas bent TPA.

Senatorių balsai pasiskirstė 60 prieš 38, kai 15 už laisvąją prekybą pasisakančių demokratų palaikė respublikonai, iš kurių tik penki balsavo prieš šį projektą.

TPA išplės B.Obamos įgaliojimus derėtis dėl Ramiojo vandenyno partnerystės ir kitų prekybos sutarčių bei teikti jas Kongresui, kuris galėtų tik priimti jas arba atmesti, nekeisdamas atskirų susitarimų straipsnių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų