Pereiti į pagrindinį turinį

JAV mini Rugsėjo 11-osios išpuolių metines

2024-09-11 19:47 diena.lt inf.

JAV prisimena Rugsėjo 11-osios aukas ir jų artimuosius, minėdamos metines, kurios šiemet neapsieina ir be prezidento rinkimų kampanijos akcento.

Data, kai 2001 metais per užgrobtų lėktuvų atakas žuvo beveik 3 tūkst. žmonių, kas ketverius metus atsiduria pačiame JAV prezidento rinkimų sezono įkarštyje, o šį kartą ji iškyla ypač įtemptu metu.

Viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir buvęs šalies vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) po pirmųjų savo debatų, vykusių antradienio vakarą, dalyvaus rugsėjo 11-osios minėjimuose Pasaulio prekybos centre Niujorke ir Nacionaliniame 93-ojo skrydžio memoriale Pensilvanijoje.

2008 metais tuometiniai senatoriai ir prezidento rinkimų varžovai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Barackas Obama (Barakas Obama) metinių proga stengėsi pamiršti politiką, kartu aplankydami Rugsėjo 11-osios atakų memorialo teritoriją.

Kol kas neaišku, ar K. Harris ir D. Trumpo keliai apskritai susikirs.

Nepriklausomai nuo kampanijos kalendoriaus, ceremonijų organizatoriai jau seniai iš paskutiniųjų stengiasi, kad dėmesys būtų sutelktas į aukas. Daugelį metų politikai buvo tik minėjimo renginio Niujorke stebėtojai, o mikrofonas buvo skiriamas giminaičiams, kurie garsiai perskaitydavo aukų vardus.

„Esate šalia žmonių, kurie jaučia sielvartą, didžiuojasi arba liūdi – apie ką ta diena ir yra, ir ką jums reiškė šie mylimi žmonės. Tai nėra politika“, – sakė Melissa Tarasiewicz (Melisa Tarasevič), netekusi tėvo, Niujorko ugniagesio Allano Tarasiewicziaus (Alano Tarasevičiaus).

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskutinę savo kadencijos ir, tikėtina, pusę amžiaus trunkančios politinės karjeros Rugsėjo 11-ąją kartu su K. Harris vyksta į ceremonijas Niujorke, Pensilvanijoje ir Pentagone – trijose vietose, kur 2001 metų rugsėjo 11 dieną sudužo keturi „al Qaeda“ kovotojų užgrobti komerciniai lėktuvai.

Vėliau pareigūnai nustatė, kad Pensilvanijos Šanksvilio apylinkėse sudužęs lėktuvas skrido Vašingtono link. Jis nukrito po to, kai įgulos nariai ir keleiviai bandė iš užgrobėjų atimti kontrolę.

Pasaulinė kova su terorizmu

Per išpuolius žuvo 2 977 žmonės, liko tūkstančiai gedinčių artimųjų ir išgyvenusiųjų. Buvo pažeistas Pentagono, JAV kariuomenės būstinės, pastatas ir sugriauti prekybos centro bokštai dvyniai, kurie buvo vieni aukščiausių pastatų pasaulyje.

Katastrofa taip pat pakeitė JAV užsienio politiką, vidaus saugumo praktiką ir daugybės amerikiečių, kurie anksčiau nesijaudino dėl užsienio ekstremistų išpuolių, mąstyseną.

Prasidėjo pasaulinė kova su terorizmu, kurios metu JAV pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir Iraką. Per šias operacijas žuvo šimtai tūkstančių afganų ir irakiečių bei tūkstančiai amerikiečių karių, o Afganistanas tapo ilgiausio JAV karo vieta.

Sudėtingam Rugsėjo 11-osios palikimui ir toliau vystantis, bendruomenės visoje šalyje sukūrė įvairias atminimo tradicijas – nuo vainikų padėjimo iki vėliavų iškabinimų, nuo eitynių iki policijos radijo pranešimų. Šią sukaktį, kurią Kongresas pavadino Patriotų diena ir Nacionaline tarnybos ir atminimo diena, pažymi ir savanorių projektai.

Per kelias pirmąsias metines Niujorke esančiame memoriale prezidentai ir kiti pareigūnai skaitė eilėraščius, kai kurias Nepriklausomybės deklaracijos dalis ir kitus tekstus.

Tačiau 2012 metais Nacionalinis Rugsėjo 11-osios memorialas ir muziejus nusprendė apsiriboti tik tuo, kad aukų giminaičiai skaitytų žuvusiųjų vardus. Tuometinis meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) tuo metu buvo ir tebėra valdybos pirmininkas.

Politikai ir kandidatai vis dar gali dalyvauti renginyje. Daugelis taip ir daro, ypač niujorkiečiai, ėję pareigas išpuolių metu, pavyzdžiui, buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton), kuri tuo metu buvo JAV senatorė.

2016 metais per Rugsėjo 11-osios paminėjimą jos ir D. Trumpo keliai susikirto Niujorko memoriale, ir tai paliko ryškų pėdsaką tų metų prezidento rinkimų kampanijos kelyje.

H. Clinton, kuri tuo metu buvo demokratų kandidatė, staiga paliko ceremoniją, suklupo laukdama savo kortežo ir vėliau atskleidė, kad prieš kelias dienas jai buvo diagnozuotas plaučių uždegimas. Šis epizodas sukėlė susidomėjimą jos sveikata, kurią D. Trumpas kvestionavo jau kelis mėnesius.

Pagerbimas

Aukų artimieji per ceremoniją kartais pasiunčia savo politines žinutes, nes pabaigę skaityti jiems paskirtą vardų rinkinį turi galimybę išsakyti trumpas pastabas.

Kai kurie giminaičiai šiame renginyje išreiškia apgailestavimą dėl amerikiečių susiskaldymo, paragina vadovus teikti pirmenybę nacionaliniam saugumui, pažymi karo su terorizmu aukas, skundžiasi, kad pareigūnai politizuoja Rugsėjo 11-ąją, ir net kritikuoja atskirus pareigūnus.

Tačiau dauguma jų pasilieka prie pagerbimo gestų ir asmeninių pamąstymų. Vis dažniau juos rašo vaikai ir jaunuoliai, gimę po to, kai per išpuolius žuvo jų tėvai, seneliai, tetos ar dėdės.

„Nors man niekada neteko su tavimi susitikti, jaučiuosi taip, lyg būčiau tave visada pažinojusi, – pernai apie savo senelį Edwardą Josephą Papą (Edvardą Josephą Papą) sakė Annabella Sanchez (Anabela Sančes). – Mes visada tave prisiminsime ir pagerbsime, kiekvieną dieną. Mes tave mylime, seneli Eddie.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų