Pereiti į pagrindinį turinį

JAV prezidentas B. Obama ragina Kongresą baigti „dirbtinai sukurtas“ krizes

2013-11-02 11:32
SIPA/Scanpix nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį paragino baigti „dirbtinai sukurtas krizes“ ir užgydyti „pačių pasidarytas žaizdas“, kviesdamas Kongreso respublikonus ir demokratus patvirtinti naują federalinį biudžetą.

Savo savaitiniame pareiškime, skelbiamame per radiją ir internetu, B.Obama sakė, kad iš Vašingtono žmonės daugiausiai girdi „nesutelkto triukšmo kratinį, kuris yra atitrūkęs nuo dalykų, kuriais jūs rūpinatės“.

„Taigi, šiandien noriu nutraukti tą triukšmą ir paprastai kalbėti, ką turėtume tuojau pat padaryti, – pridūrė jis. – Pirmiausia reikia baigti tai, kas labiau nei kas nors kita pakirto mūsų ekonomiką per kelerius pastaruosius metus – tą nuolatinį dirbtinai sukurtų krizių ir pačių pasidarytų žaizdų ciklą.“

Prieš dvi savaites iki šių B.Obamos komentarų Jungtinės Valstijos vargais negalais užbaigė įnirtingus ginčus Kongrese dėl biudžeto ir vyriausybės skolinimosi ribos, grasinusius šalį nuvesti į bankrotą ir privertusius 16 dienų uždaryti dalį federalinių institucijų. Tačiau buvo priimtos tik improvizuotos priemonės, nukėlusios vėlesniam laiku galutinius terminus šioje kovoje.

Jeigu naujas biudžeto projektas nebus parengtas iki sausio 15-osios, kai baigsis laikinojo finansavimo laikotarpis, automatiškai įsigalios nauji vyriausybės išlaidų apkarpymai.

B.Obama sakė, kad Kongresas turėtų „priimti biudžetą, kuriame būtų iškirpti dalykai, kurių mums nereikia, ir būtų užkamšytos švaistūniškos mokesčių spragos, kurios nepadeda kurti darbo vietų – kad galėtume atlaisvinti išteklių dalykams, kurie iš tikrųjų kuria darbo vietas ir (ekonomikos) augimą“.

Prezidentas taip pat turėjo kuo pasigirti, pažymėdamas, jog šią savaitę „Iždo departamentas patvirtino, jog nuo mano atėjimo į (prezidento) postą, mes sumažinome savo biudžeto deficitą daugiau nei perpus“.

JAV biudžeto deficitas 2013 fiskaliniais metais, kurie pasibaigė rugsėjo 30-ąją, buvo 4,1 proc. bendrojo vidaus produkto, trečiadienį paskelbė Iždo departamentas.

2012-aisiais šis rodiklis buvo 7 proc., o 2009-aisiais buvo perkopęs 10 proc. ribą, kai vyriausybė smarkiai didino išlaidas, mėgindama atremti giliausią recesiją per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų