Pereiti į pagrindinį turinį

JAV prezidentas netikėtai aplankė Afganistano lyderį

2010-03-29 15:10
JAV prezidentas netikėtai aplankė Afganistano lyderį
JAV prezidentas netikėtai aplankė Afganistano lyderį / Scanpix nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį netikėtai apsilankė Afganistane įvertinti, kaip įgyvendinama jo patvirtinta "antplūdžio" strategiją.

Pagal šią strategiją Centrinės Azijos šalį buvo pasiųsta dar 30 tūkst. karių, turinčių padėti užbaigti ilgiau nei aštuonerius metus vykstantį karą su Talibanu.

B.Obama savo lėktuvu "Air Force One" į Kabulą slapta atskrido slapta vėlai vakare, o visas jo vizitas vyko tamsiu paros metu, laikantis griežtų saugumo priemonių tuo metu, kai artėja potencialiai lemiamas karo Afganistane etapas.

"Esame čia, kad padėtume afganistaniečiams sukurti sunkiai iškovotą pergalę, suprasdami nepaprastą Afganistano žmonių potencialą", - JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas pareiškė, vykdydamas kitą šio vizito misiją: sakydamas drąsinimo kalbą amerikiečiams kariams.

"Mūsų plati misija yra aiški", - B.Obama kalbėjo apie užsitęsusį karą su Talibanu, kuris buvo pradėtas 2001 metų pabaigoje ir nusinešė daug JAV bei kitų šalių karių gyvybių.

"Mes atimsime iš (tarptautinio teroristų tinklo) "al Qaeda" saugų prieglobstį. Mes apgręšime Talibano momentą", - pridūrė jis.

B.Obama išskrido iš Afganistano į Vašingtoną, praleidęs toje šalyje mažiau nei šešias valandas.

Šis vizitas ir pasitarimai su vyriausiuoju Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų vadu generolu Stanley McChrystal (Stenliu Makristalu) bei Jungtinių Valstijų ambasadoriumi Karlu Eikenberry (Karlu Eikenberiu) suteikė B.Obamai galimybę įvertinti, kokią pažangą padėjo pasiekti pagal jo praeitais metais patvirtintą planą papildomai pasiųsti 30 tūkst. karių.

Iš anksto neskelbtas pirmasis per jo kadenciją B.Obamos vizitas Afganistane prasidėjo nuo derybų su šios šalies vadovu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi) Kabule. Per šį susitikimą JAV lyderis ragino stiprinti kovą su korupcija ir narkotikų prekyba.

"Amerikos žmonės yra padrąsinti padarytos pažangos", - B.Obama sakė H.Karzai per pokalbį prie keturių akių, kurio metu Afganistano prezidentas taip pat buvo pakviestas atvyksti į Vašingtoną gegužės 12 dieną.

Tačiau JAV lyderis, kurio santykiai su H.Karzai iki šiol buvo šaltoki, paragino jį "tęsti pažangą" civilinėje srityje - gerinti šalies valdymą, taip pat kovoti su korupcija ir siekti, kad Afganistanas taptų teisine valstybe.

B.Obamos ir H.Karzai susitikimas truko apie 25 minutes, o tos derybos buvo "labai konstruktyvios" ir "dalykiškos", nurodė vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas.

H.Karzai atstovas spaudai Waheedas Omaras (Vahidas Omaras) sakė televizijai "Tolo": "Svarbiausias šios kelionės tikslas - dar kartą pareikšti ilgalaikius JAV įsipareigojimus Afganistanui; stipriam... ir stabiliam Afganistanui".

Vėliau B.Obama, vilkintis odinę piloto striukę, susitiko su Afganistane dislokuotais JAV kariais ir padėkojo jiems dėl "neįtikėtinų pastangų" bei "didžiulių aukų".

B.Obama sakė kariams Bagramo oro pajėgų bazėje, jog jis yra įsitikinęs, kad jiems pavyks užkirsti kelią Talibano pakartotiniam atėjimui į valdžią ir nuslopinti "al Qaeda" kovotojų keliamą grėsmę.

"Al Qaeda" ir jų sąjungininkai ekstremistai kelia grėsmę Afganistano... ir Amerikos žmonėms, tačiau jie taip pat kelia grėsmę žmonėms visame pasaulyje, - pabrėžė JAV prezidentas. - Šiandien mano pagrindinė užduotis čia - padėkoti jums visų Amerikos žmonių vardu. Esate geriausios kariuomenės pasaulio istorijoje dalis. Ir mes jumis didžiuojamės."

B.Obama pabrėžė pasiektą sėkmę, ypač talibų kovotojų išstūmimą iš jų tvirtovės Mardžos, pastaruosius smūgius prieš "al Qaeda" lyderius ir Pakistano pagalbą triuškinant sukilėlių slėptuves.

Vėliau prezidentas susitiko su K.Eikenberry ir S.McChrystalu aptarti "esamą padėtį po virtinės susitikimų", sakė vienas aukštas JAV pareigūnas.

B.Obama atvyko į Afganistaną besivystant pirmajai pagal jo patvirtintą strategiją surengtai puolamajai operacijai Helmando provincijoje. Tarp būsimųjų šios operacijos taikinių - talibų kovotojų tvirtovės Kandahare.

Pastaroji savaitė B.Obamai buvo iki šiol sėkmingiausia per jo kadenciją: buvo patvirtintas istorinis JAV sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymas ir suderinta svarbi sutartis su Rusija dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo.

Tačiau karas Afganistane ir B.Obamos lemtingas sprendimas smarkiai sustiprinti pajėgas, kurios į tą šalį buvo pasiųstos po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas, dar gali neigiamai paveikti jo kadenciją.

B.Obama praeitų metų paskelbė nusprendęs pasiųsti į Afganistaną dar 30 tūkst. karių, o šis rizikingas sprendimas, pasak prezidento, turi padėti "perimti iniciatyvą" ir užbaigti šį karą. JAV pajėgas iš Afganistano planuojama pradėti išvesti jau 2011 metų liepą.

JAV ir NATO Afganistane yra dislokavę daugiau nei 121 tūkst. karių, o iki rugpjūčio jų ten turėtų pagausėti iki 150 tūkstančių. Planuojama, kad nauja B.Obamos strategija padės numalšinti pastaruoju metu stiprėjusį Talibano spaudimą, ypač Afganistano pietuose, taip pat greičiau užbaigti šį karą.

Šiemet Afganistane žuvo jau daugiau nei 105 užsieniečiai kariai - dvigubai daugiau nei per pirmuosius du praėjusių metų mėnesius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų