Pereiti į pagrindinį turinį

JAV skyrė 6 mln. dolerių Sirijos opozicinei vyriausybei

2015-01-22 13:00
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Sirijos opozicijos „pereinamojo laikotarpio vyriausybė“ ketvirtadienį pareiškė gavusi 6 mln. dolerių iš (5,18 mln. eurų ) iš Jungtinių Valstijų, Vašingtonui pirmąkart tiesiogiai suteikus finansinę paramą šiai sukilėlių institucijai.

Tos lėšos skirtos plėtros ir humanitarinės pagalbos projektams „teritorijose, išvaduotose nuosaikiosios Sirijos opozicijos“, sakoma jos pranešime. Opozicija pridūrė, kad pinigai bus naudojami maisto produktams pirkti, viešosioms paslaugoms organizuoti ir vietos sukilėlių tarybų finansavimui.

Laikinosios vyriausybės vadovas Ahmedas Tohme (Ahmedas Tohmė) sakė, kad gautos lėšos bus paskirstytos į dvi dalis: 4,4 mln. dolerių (3,8 mln. litų) bus skirta infrastruktūros atkūrimui ir sunkiosios įrangos, tokios kaip elektros generatoriai, vandens siurbliai ir autocisternos, pirkimui.

Likę 1,6 mln. dolerių (1,38 mln. litų) bus panaudoti sustiprinti vietos valdžiai sukilėlių kontroliuojamose teritorijose ir būtiniausioms pagalbos priemonėms, tokioms kaip maisto davinių dalijimas ir kepyklų finansavimas.

A.Tohmė nurodė, kad šios lėšos nebus skiriamos organizaciniams reikalams ir įrangos eksploatavimui – vyriausybė planuoja tai finansuoti iš kitų šaltinių.

Pereinamoji vyriausybės sakė pasirašiusi sutartis su JAV Tarptautinės plėtros agentūra dėl tų lėšų paskirstymo.

Opozicinė Sirijos nacionalinė koalicija ir laikinoji vyriausybė yra tarptautinės bendruomenės pripažįstamos opozicijos atstovės.

Tačiau šios Turkijoje įsikūrusios institucijos ne kartą buvo kaltinamos esančios atitrūkusios nuo tikrosios padėtie konflikto krečiamoje šalyje.

Nuosaikių sukilėlių grupių, palaikančių ryšius su Nacionaline koalicija ir laikinąja vyriausybe, kontroliuojama teritorija pastaraisiais mėnesiais sumažėjo dėl režimo pajėgų ir džihadistų grupuočių, tokių kaip „Islamo valstybė“ ir „al Nusra Front“ spaudimo.

Jau daugiau negu 200 tūkst. žmonių žuvo per Sirijos konfliktą, kuris prasidėjo 2011 metų pradžioje nuo protestų prieš vyriausybę ir peraugo į pilietinį karą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų