Pereiti į pagrindinį turinį

JAV traukiasi iš Irako

2009-02-28 09:00

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama laikosi rinkimų pažadų. Anksčiau įsakęs uždaryti Gvantanamo kalėjimą, dabar jis pareiškė, kad didžioji dalis Jungtinių Valstijų karių Iraką paliks iki 2010-ųjų rugpjūčio.

Iki 2011-ųjų pabaigos karo draskomoje šalyje turėtų likti nuo 30 iki 50 tūkst. JAV karių. Jie mokys irakiečių saugumo pajėgas, rinks žvalgybinę informaciją apie teroristus ir dalyvaus tam tikrose operacijose.

Kiek anksčiau Pentagonas prezidentui pristatė tris pasitraukimo grafikus: per 16, 19 ir 23 mėnesius. B.Obama, kurio vienas pagrindinių rinkimų pažadų buvo pasitraukti iš Irako, pasirinko vidurinį variantą.

Tiesa, prezidentas pažadėjo Kongresui, kad peržiūrės savo planą išvesti Jungtinių Valstijų kovines pajėgas iš Irako iki 2010 m. rugpjūčio, jeigu šioje šalyje atsinaujins smurtas.

"Jis mane patikino, kad peržiūrės savo planą, jeigu padėtis Irake pablogės ir išaugs smurtas", – sakoma Atstovų rūmų nario Johno McHugh'o pranešime. Šis kongresmenas taip pat yra vyriausias Respublikonų partijos atstovas Kongreso ginkluotųjų pajėgų komitete.

"2009 m. Irako laukia nemaži iššūkiai, tarp jų gruodį vyksiantys šalies parlamento rinkimai. Mūsų vadams reikia užtikrinti reikalingą lankstumą, kad galėtų atsakyti į šiuos iššūkius, o prezidentas B.Obama patikino mane, kad yra planas B", – sakė J.McHugh'as.

Šiuo metu Irake yra apie 142 tūkst. JAV karių. Nuo 2003-iųjų Amerikos kariuomenė šioje smurto draskomoje šalyje neteko 4173 žmonių ir 30 182 buvo sužeisti. Visa Irako operacija JAV mokesčių mokėtojams kainavo 687 mlrd. dolerių.


Panaikino draudimą

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas ketvirtadienį paskelbė, jog panaikino draudimą žiniasklaidai fotografuoti ir filmuoti parskraidinamus karuose Irake ir Afganistane žuvusių karių karstus.

Taip atšaukta prieštaringai vertinama politika, vykdyta nuo 1991-ųjų. Vaizdai, kaip garbės sargyba išneša karstus iš kariškių transportinių lėktuvų, tapo niūriu Vietnamo karo simboliu ir tiesiu priminimu apie didėjantį žuvusiųjų skaičių.

Dabar žuvusių karių šeimos spręs, ar leisti žiniasklaidai fotografuoti ir filmuoti JAV vėliava uždengtus karstus Doverio oro pajėgų bazėje Delavere.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų