Pereiti į pagrindinį turinį

JAV viceprezidentą serbai pasitiko nesvetingai

2009-05-20 19:11
JAV viceprezidentą serbai pasitiko nesvetingai
JAV viceprezidentą serbai pasitiko nesvetingai / AFP nuotr. "Bidenai, nacių padugne, keliauk namo", - skelbė Serbijos parlamentarų laikomi plakatai.

JAV viceprezidentui Joe Bidenui, kuris laikomas tvirtu Kosovo nepriklausomybės rėmėju, trečiadienį atvykus vizito į Belgradą, serbų ultranacionalistinių pažiūrų įstatymų leidėjai parlamente iškėlė plakatus su įžeidžiančiais užrašais, o šį jų demaršą tiesiogiai transliavo televizija.

"Bidenai, nacių padugne, keliauk namo", - skelbė plakatai, kuriuos per tiesioginę parlamento posėdžio, sutapusio su JAV viceprezidento vizito pradžia, transliaciją priešais televizijos kameras laikė iškėlę opozicinės Radikalų partijos nariai.

Radikalų partijos nariai, kurie 250 parlamente turi penktadalį vietų, taip pat pripiešė įžeidžiančių ženklų ant skelbimų lentos ir koridoriuje.

Visi Radikalų partijos įstatymų leidėjai atėjo į parlamentą vilkėdami marškinėlius su partijos lyderio Vojislavo Šešelio, kuris Jungtinių Tautų tribunole Hagoje teisiamas už karo nusikaltimus, atvaizdu.

Serbų nacionalistai labai skeptiškai žiūri į J.Bideno vizitą, kuris rodo JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pastangas užmegzti "naujus sveikus santykius" su ilgą laiką atstumtąja šalimi buvusia Serbija.

1999 metais NATO 11 savaičių bombardavo Serbiją, siekdama nutraukti puolimą prieš separatistinės Kosovo provincijos albanų sukilėlius, kurį vykdė pajėgos, lojalios tuometiniam autokratiškam Serbijos prezidentui Slobodanui Miloševičiui.

Per 1998-1999 metų konfliktą Kosove žuvo keli tūkstančiai žmonių, o šimtai tūkstančių buvo priversti bėgti iš ginčijamos teritorijos. Dauguma aukų buvo etniniai albanai.

Serbijos valdžios pareigūnai ėmėsi griežtų saugumo priemonių dėl J.Bideno vizito Belgrade, kuris yra antroji jo svarbios kelionės po Balkanus sustojimo vieta. Antradienį Amerikos viceprezidentas viešėjo Bosnijoje ir Hercegovinoje, o ketvirtadienį vyks į Kosovą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų