Pereiti į pagrindinį turinį

JAV vyriausybė nekalbės su Iraku dėl karių išvedimo

2020-01-10 17:02 diena.lt inf.

JAV vyriausybė atmetė Irako premjero Adelo Abdelo Mahdžio reikalavimą pradėti pasirengimą amerikiečių dalinių išvedimui iš šalies.

Adelas Abdelas Mahdis
Adelas Abdelas Mahdis / AFP nuotr.

Delegacija, kurios reikalauja A. A. Mahdis, „šiuo metu“ nekalbės apie 5 200 JAV karių atitraukimą, penktadienį Vašingtone pareiškė Valstybės departamento atstovė. JAV pasiuntiniai esą su Irako vyriausybe kalbėtų tik apie „strateginės partnerystės“ gerinimą.

Irako premjeras ketvirtadienio vakarą per pokalbį telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Mike‘u Pompeo paragino jį ruoštis Irake dislokuotų JAV karių išvedimui. Jis paragino Vašingtoną nusiųsti į Bagdadą delegaciją, kuri organizuotų dalinių atitraukimą.

Bagdadas šį reikalavimą argumentuoja tuo, kad JAV pažeidė Irako „suverenumą“. Be to, A. A. Mahdis atkreipė dėmesį į Irako parlamento sekmadienį priimtą sprendimą, kuriuo reikalaujama, kad užsienio daliniai paliktų šalį.

JAV daliniai šalyje dislokuoti remiantis 2014-aisiais su Irako vyriausybe pasiektu susitarimu.   Jame kalbama apie tarptautinę kovą su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais. Šio susitarimo parlamentas Bagdade niekuomet nepalaikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų