Pereiti į pagrindinį turinį

JAV žada pragarą Somalio piratams

2009-04-17 09:00

Siautėjantys Somalio piratai galingiausią pasaulio valstybę išvedė iš kantrybės. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton užvakar pristatė kovos su piratavimu prie Somalio krantų planą, pagal kurį numatoma teisiškai persekioti piratus ir įšaldyti jų sąskaitas.

H.Clinton pareiškė, kad būtina išplėsti tarptautines pastangas jūrų laivybos saugumui užtikrinti, įšaldyti piratų finansinius aktyvus, tobulinti savigynos jūrų laivininkystėje taisykles, taip pat gerinti padėtį Somalyje. Dokumente taip pat raginama sukurti piratų užgrobtų laivų Adeno įlankoje ir įgulų išlaisvinimo strategijas.

"Šie piratai yra nusikaltėliai – ginkluotos jūrų gaujos. Planuojantys atakas privalo būti sustabdyti, o jas surengę – patraukti atsakomybėn. Nors tai yra XVII a. nusikaltimas, mums reikia kovoti XXI a. metodais, – teigė ji. – Laivų ir įgulų grobimų skaičius dramatiškai išaugo – iš dalies dėl to, kad piratai įsigijo geresnių laivų ir gali toliau nuplaukti į jūrą. Jie taip pat pradėjo naudoti aprūpinimo laivus."

H.Clinton taip pat atmetė pastabas, kad būtų sunku stebėti su piratais susijusius finansinius srautus ir įšaldyti jų aktyvus, nes Somalyje per pastaruosius du dešimtmečius valstybinės institucijos beveik subyrėjo.

"Atėjo laikas padaryti galą mokėti išpirkas piratams, – sakė jis. – Vėl primename, kad JAV laikosi politikos nenusileisti ir nemokėti išpirkų tiems, kurie grobia įkaitus."

Antradienio vakarą Somalio piratai iš granatsvaidžių apšaudė vieną JAV komercinį laivą. Ši ataka buvo atsakas į operaciją, per kurią praeitą savaitgalį buvo išlaisvintas vienas pagrobtas JAV kapitonas. Tą patį antradienį keletas kitų laivų pateko į Somalio piratų rankas. Tuo metu Prancūzijos karo laivas sustabdė piratų pagrindinį laivą ir suėmė vienuolika ginkluotų asmenų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų