Pereiti į pagrindinį turinį

JT tarpininkas derybose dėl Sirijos: plano B nebus, nebent grįžimas prie karo

2016-03-14 23:09
LRT
Staffanas de Mistura
Staffanas de Mistura / Scanpix nuotr.

Ženevoje pradėjus sunkias derybas dėl Sirijos pilietinio karo sprendimo, Jungtinių Tautų tarpininkas perspėja, kad nesusitarus plano B nebus, nebent grįžimas prie karo.

Prieš dvi savaites įsigaliojus trapiam ugnies nutraukimui, pirmadienį pradėtas pirmas iš trijų planuojamų derybų turų, truksiantis dešimt dienų. Jungtinių Tautų atstovas Staffanas de Mistura pareiškė, kad pirmasis per daugiau kaip dvejus metus toks susitikimas žymi tiesos akimirką, ir, jei derybų dalyviai neparodys noro susitarti, teks vėl kreiptis į didžiąsias šalis.

Jau sukako penkeri metai nuo karo pradžios, žuvo ketvirtis milijono žmonių, apie dvylika milijonų tapo pabėgėliais. Atskiros derybininkų grupės tariasi dėl humanitarinių klausimų ir ugnies nutraukimo, bet pagrindinės derybos laukia dėl politinio sprendimo. Ir režimas, ir jo priešininkai sutinka, kad jis būtinas, bet visiškai nesutaria, ar tai reiškia ir derybas dėl prezidento Basharo al-Assado pasitraukimo. Nesutariama ir dėl to, ar derybose gali dalyvauti kurdų kovotojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų