Pereiti į pagrindinį turinį

JT Žmogaus teisių taryba pratęsė padėtį Rusijoje stebinčios ekspertės įgaliojimus

2023-10-12 14:49 diena.lt inf.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba ketvirtadienį nubalsavo už pranešėjos dėl žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje įgaliojimų pratęsimą.

M. Katzarova.
M. Katzarova. / United Nations nuotr.

Šalys aštuoniolika balsų prieš septynis palaikė rezoliuciją, kuria Bulgarijos žmogaus teisių ekspertės Marianos Katzarovos įgaliojimai pratęsiami dar vieneriems metams.

Praėjusių metų balandį M. Katzarova buvo paskirta pirmąja JT Žmogaus teisių tarybos stebėtoja žmogaus teisių padėčiai Rusijoje arba bet kurioje iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių.

Rusija atsisakė leisti jai patekti į savo teritoriją ar net pripažinti jos įgaliojimus. Be to, Maskva atsisakė dalyvauti rugsėjį JT Žmogaus teisių taryboje vykusiuose debatuose dėl M. Katzarovos ataskaitos.

Joje ji perspėjo, kad nuo tada, kai Maskva praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, represijos Rusijoje išaugo iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo stalinizmo laikų.

„Represijų prieš pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą ir apskritai prieš visus, kurie turi kitokią nuomonę, lygis neturi precedento naujausioje istorijoje“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT specialioji pranešėja M. Katzarova.

Daugiau naujienų