Pereiti į pagrindinį turinį

Kalifornijoje – nauja aukso karštligė

2009-04-11 09:00

Į JAV Vakarų pakrantę grįžta kastuvais ir sietais ginkluoti vyrai ir net moterys. Ekonominis sunkmetis atgaivina atsiminimus apie prieš daugiau kaip pusantro šimto metų praūžusią aukso karštligę, kuri paskatino "auksinės valstijos" – Kalifornijos – iškilimą.

Ir viltis, ir laisvalaikis

Pamatęs žibantį geltoną akmenuką sieto dugne Mike'as DeMello nusišypso – sunki rytinė kelionė pėstute atsipirko. Jis rado aukso, nors ir labai nedaug.

"Tai vienintelis būdas užsidirbti, – JAV dienraščiui "The USA Today" pareiškė jis. – Dirbi tik sau."

60-metis M.DeMello vargsta su 53 metų Mike'u Gavinu, stogdengiu, kuris subliuškus nekilnojamojo turto burbului nebeturi užsakymų. Jie daugiau nei 30 km važiavo mišku, vėliau žygiavo pėstute, kol surado vietą, žadančią aukso. M.Gavinas kasa į bertuvę prie upės kranto, o M.DeMello sijoja ir plauna purvą.

Nors per pusantro šimto metų pasaulis pasikeitė, bet aukso ieškotojų technologijos ir priemonės – beveik ne. Upės vanduo teka per šliuzą, siete pasilieka didžiausios dalelės, o ant šliuzo dugno nusėda sunkiosios aukso dulkės.

Žemiau upe – 50-metis Marcas Monteliusas sijoja ir plauna, o trys jo draugai kasa. "Aš neturiu didžiulių iliuzijų, kad greitai tapsiu turčiumi. Bet tai geras pasiteisinimas išeiti iš namų", – kalbėjo M.Monteliusas.

Vyras rado kelis mažus gabaliukus aukso, tačiau jo manymu, jie beveik nieko verti.

"Tai man pirmas kartas, bet aš laikau sukryžiavęs pirštus", – sakė netoliese besidarbuojantis 23 metų Jacobas Stephensas.

Daug priežasčių

Į aukštumas iššokus aukso kainoms, krizei pasibeldus ne į vieno amerikiečio namus ir net Holivudo spindesiu alsuojančioje Kalifornijoje nedarbui pasiekus 10,5 proc., vis daugiau žmonių susižavi aukso paieška.

Aukso, kurio uncijos (28,35 g) kaina – daugiau nei 900 JAV dolerių (2,3 tūkst. litų), randama visoje Kalifornijoje. Sezoniniai lietūs ir atlydys ardo uolienas ir mineralus aukštumose ir plauna taurųjį metalą žemyn.

Įrankių pardavėjai džiūgauja

Daugumą aukso Kalifornijoje išgauna kasybos bendrovės, kurios apdirba tam tikrus plotus jau labai daug metų. Bet pastaraisiais metais tokių plotų eksploatuojama vis daugiau. Per pirmus tris 2009-ųjų mėnesius valstija sulaukė prašymų leisti išgauti auksą 1173 vietose. Kovo pabaigoje visoje Kalifornijoje buvo 24 583 kasinėjimo plotai.

Tačiau šie skaičiai atskleidžia tik dalį realybės, nes kiekvienas gali ieškoti aukso viešose žemėse neturėdamas jokių leidimų. Niekas tiksliai nežino, kiek amerikiečių dabar gyvena iš šio tauriojo metalo paieškos ir kiek jie jo randa. Tie, kurie aptinka didesnius aukso klodus, nelabai noriai pasakoja apie save, tuo labiau apie vietą, kurioje jiems nusišypsojo laimė.

Vis dėlto vietos aukso ieškotojų klubai praneša, kad narių skaičius auga kaip ant mielių.

"Kai tik uncijos kaina pasiekė daugiau kaip 600 dolerių, žmonės ėmė plūsti miniomis, – pasakojo aukso ieškotojų klubo "Route 66" viceprezidentas Mike'as Beechleris. – Tai ekonomika. Kai kurie žmonės neteko darbo ir turi į valias laiko ieškoti aukso."

Bet, kaip ir XIX a., geriausiai sekasi tiems, kurie aprūpina aukso ieškotojus darbo priemonėmis.

"Pastebime didžiulę naujų aukso ieškotojų bangą", – pasakojo dėl visas JAV apėmusios recesijos sau galvos nekvaršinantis aukso ieškotojų priemonėmis internetu prekiaujantis Harriganas McGregoras.

Paskutinė galimybė?

Per akimirką tapti turtuoliu – daugumai aukso ieškotojų tėra neįgyvendinama svajonė. Jie dažniausiai randa tik nedidelių aukso gabaliukų ar dulkių.

Bet senos aukso ieškotojų stovyklos atgyja, o visureigiai pakelėse rodo vietas, kur esą teka šio tauriojo metalo upės.

"Per Didžiąją depresiją buvo tas pats, – sakė advokatas iš Los Andželo ir kito aukso ieškotojų klubo prezidentas Martinas Milasas. – Radus bent šiek tiek aukso galima nusipirkti pupų ir indą joms pasigaminti."


XIX a. aukso karštligė Kalifornijoje

1848-ųjų sausį Jamesas Wilsonas Marshallas atrado aukso statydamas malūną netoli tos vietos, kur dabar įsikūręs Sakramentas. Apie tai pranešus spaudai, į šią vietovę ėmė plūsti norintys greitai tapti turtuoliais.

Net keli San Francisko laikraščiai turėjo būti uždaryti, nes neliko darbuotojų – visi išvyko ieškoti aukso. O iš kitų JAV vietų į Kaliforniją suplūdo 300 tūkst. žmonių.

Tik nedaugelis jų tapo turtuoliais, bet gyventojų antplūdis paskatino Kalifornijos valstijos suklestėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų