Pereiti į pagrindinį turinį

Kaltintojas virto įtariamuoju

2013-02-22 23:59
Kaltintojas virto įtariamuoju
Kaltintojas virto įtariamuoju / "Scanpix" nuotr.

Pietų Afrikos Respublikos sporto didvyrio Oscaro Pistoriaus byloje dėl širdies draugės nužudymo Šv. Valentino dieną – netikėtas posūkis.

Šaudė į mikroautobusą

Paaiškėjo, kad tyrimui dėl O.Pistoriaus draugės nužudymo vadovaujančiam pareigūnui pačiam gresia septyni kaltinimai bandymu nužudyti už šaudymą į žmonių pilną mikroautobusą, kurį 2009 m. jis su dviem policininkais norėjo sustabdyti.

"Mes tik vakar buvome informuoti, kad kaltinimai Hiltonui Bothai bandymu nužudyti buvo grąžinti", – vakar sakė policijos atstovas Neville Malila.

Pasak jo, tie kaltinimai tyrėjui iš pradžių pateikti 2009 m., bet paskui buvo atšaukti.

Pats tyrėjas tvirtina, kad jam teko paleisti ugnį į mokroautobusą, nes šis norėjo išstumti iš kelio policininkų automobilį. Pareigūnas užtikrino, kad šaudoma buvo tik per ratus, o žmonės nenukentėjo.

Jis taip pat neigė pranešimus, kad šaudė būdamas neblaivus, nors pripažino, kad jo kraujo po incidento niekas netyrė.

Kol kas neaišku, ar H.Botha toliau dirbs O.Pistoriaus byloje.

Tyrime – daug klaidų

Trečiadienį H.Bothos pateiktus įrodymus teisme kruopščiai nagrinėjo O.Pistoriaus advokatai. Jie privertė tyrėją pripažinti daug šioje byloje padarytų klaidų, tarp jų – tai, kad sportininko namuose, kur buvo nušauta jo draugė, H.Botha nevilkėjo apsauginių drabužių, kurie padeda nepalikti pašalinių pėdsakų.

Per kryžminę apklausą H.Botha taip pat buvo priverstas pripažinti, kad O.Pistoriaus pateikta versija apie praėjusio ketvirtadienio paryčiais įvykusį šaudymą atitiko sąlygas nusikaltimo vietoje. Tai susilpnino kaltintojų teiginius, kad žmogžudystė buvo apgalvota iš anksto.

H.Bothos teiginiams taip pat trūko nuoseklumo. Jis aiškino, kad naktį prieš pat tragediją vienas liudininkas girdėjo šauksmus O.Pistoriaus namuose. Iš pradžių tyrėjas teigė, kad liudininkas juos girdėjo iš 600 m atstumo, o vėliau – iš 300 m.

Palaikė įsibrovėliu

Tragedija sportininko namuose įvyko vasario 14-osios paryčiais. Pasak paties O.Pistoriaus, jo mergina – 29 metų Reeva Steenkamp – nusprendė iš ankstyvo ryto pasiruošti įsimylėjėlių dienai, o jis, išgirdęs bute kažkokį triukšmą, palaikė ją įsibrovėliu.

Sportininkas čiupo pistoletą ir ėmė šaudyti į vonios duris. Dvi kulkos pataikė moteriai į ranką, viena – į šlaunį, ir dar viena į galvą.

O.Pistorius tikina tik vėliau supratęs, kas buvo vonioje, nors kaltintojai bando įrodyti, jog tai buvo tyčinė žmogžudystė.

Rašytiniuose parodymuose O.Pistorius prisipažino, kad visuomet miegojo po lova laikydamas pistoletą. Teisėsauga teigia, kad jis neturėjo teisės laikyti ginklą.

Salė juokėsi

26 metų sportininkui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Šią savaitę teismas svarsto jo prašymą būti paleistam už užstatą. Ir čia H.Botha sugebėjo "pasižymėti".

"Kaltinamasis yra sportininkas parolimpietis, turi protezus ant abiejų kojų. Manau, abu galime sutikti, kad jo veidas žinomas visame pasaulyje. Ar tikrai tikite, kad jis pasinaudos galimybe išvykti iš PAR, būdamas tuo, kas jis yra, ir naudodamasis protezais?" – tyrėjo klausė teisėjas.

"Taip", – atsakė H.Botha. Apsaugos darbuotojams teko tramdyti juoką teismo salėje, o teisėjo veide žurnalistai pamatė nuoširdžią nuostabą.

Miega ant grindų

Jeigu teismas nepaleis O.Pistoriaus už užstatą, jam kelis mėnesius teks praleisti kardomojo kalinimo įstaigoje, kol byla bus pradėta nagrinėti iš esmės.

Dabar sportininkas laikomas Pretorijos policijos skyriaus kameroje, skirtoje asmenims, įtariamiems žmogžudyste. Tokiose kamerose nebūna lovos, todėl O.Pistorius, PAR laikomas nacionaliniu didvyriu, priverstas miegoti ant grindų.

Kaltinamojo dėdė Arnoldas Pistorius pasakojo, kad sportininkas, nužudęs draugę, ištiktas šoko, kameroje nevalgė penkias dienas ir skaito Bibliją.


Trumpos biografijos

O.Pistorius

O.Pistoriui buvo 17 metų, kai 2004-aisiais Atėnų parolimpinėse žaidynėse nubėgęs 200 m jis laimėjo aukso medalį. Vėliau jis tapo vienu žymiausių parolimpiečių.

Johanesburge gimusiam bėgikui kojos buvo amputuotos, kai jam buvo 11 mėnesių, nes O.Pistoriaus pėdų kaulai buvo nesusiformavę. Visgi naudodamas šiuolaikinius spyruoklinius anglies pluošto protezus O.Pistorius gali ne tik vaikščioti, bet ir varžytis su pajėgiausiais pasaulio sportininkais.

Mokykloje jis pradėjo žaisti regbį, bet 2004 m. patyrė traumą ir perėjo į lengvąją atletiką. Po aštuonių mėnesių jis debiutavo parolimpinėse žaidynėse ir, įveikęs labiau patyrusius varžovus, laimėjo 200 m bėgimo aukso medalį ir 100 m distancijos bronzą.

Pekino ir Londono parolimpinėse žaidynėse jis irgi iškovojo aukso medalių, be to, pagerino keletą rekordų. Pernai Londone jis įėjo į istoriją kaip pirmasis žmogus su abiejų kojų protezais, olimpiadoje dalyvavęs bėgimo rungtyje. Jis pateko į 400 m bėgimo pusfinalį.

O.Pistorius yra tikras adrenalino fanatikas: jo žavėjimąsi greičiu atspindi aistra motociklams. Jis anksčiau taip pat augino du baltuosius tigrus, tačiau vėliau pardavė juos vienam Kanados zoologijos sodui, kai jie tapo per dideli.

R.Steenkamp

Žurnalas vyrams FHM du kartus iš eilės buvo pripažinęs PAR modelį R.Steenkamp viena iš 100 seksualiausių pasaulio moterų. 29 metų Nelsono Mandelos universiteto Teisės fakulteto absolventės nuotrauka puikavosi šio žurnalo 2011 m. gruodžio numeryje.

Iš gimtojo Port Elizabeto ji atvyko į Johanseburgą, kai laimėjo kosmetikos bendrovės "Avon" reklamos konkursą. Ji dažnai pasirodydavo viešumoje, filmavosi reklamoje, vedė kelias televizijos laidas.

"Sėkmė buvo jos lemtis, – sakė R.Steenkamp vadybininkė Sarit Tomlinson. – Ji buvo nuostabi, protinga mergina, turėjo nepaprastą verslumo dvasią."

Pirmą kartą su O.Pistoriumi ji viešai pasirodė pernai lapkritį per sportinių apdovanojimų teikimo ceremoniją. Nors tuomet moteris pareiškė, kad juodu yra tiesiog draugai, greitai paaiškėjo, jog juos sieja kai kas daugiau.

Praėjusį šeštadienį turėjo būti pradėtas transliuoti realybės šou "Tropinė lobių sala", kuriame prieš mirtį spėjo nusifilmuoti R.Steenkamp, kartu su 13 kitų dalyvių varžydamasi dėl milijono randų prizo.

Realybės šou tinklalapyje rašoma, kad R.Steenkamp turėjo aistrą automobiliams, buvo puiki virėja, laisvalaikiu mėgo skaityti ir leisti laiką su draugais bei artimaisiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų