Pereiti į pagrindinį turinį

Karas ar taika?

2009-03-26 09:00
Karas ar taika?
Karas ar taika? / AFP nuotr. Planai: manoma, kad į Lenkiją greitai bus perkeltas NATO F-16 naikintuvų sparnas iš Italijos.

JAV ir Rusijos politikai deklaruoja santykių atnaujinimą, o kariškiai perspėja apie grėsmes. NATO pajėgų vyriausiojo vado nuomone, Maskva vis dar nusiteikusi priešiškai Europos ir JAV atžvilgiu.

Sunkiausias periodas

"Artimiausiais metais valdyti santykius su Rusija tikriausiai bus sunkiausia nuo pat Šaltojo karo laikų", – sakė generolas Johnas Craddockas. Jo JAV Kongresui pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad Maskva neatsisako ketinimų silpninti Europos solidarumą ir sistemingai mažinti JAV įtaką. Paremdamas savo žodžius, generolas priminė Rusijos karą Gruzijoje 2008 m. rugpjūtį ir ginčus dėl dujų tiekimo Europos šalims šių metų sausį.

J.Craddockas, kuris taip pat yra JAV pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, nurodė, kad Rusija laikosi griežtos pozicijos santykiuose su valstybėmis kaimynėmis. Siekdama savo interesų Maskva, pasak generolo, naudojasi Europos šalių priklausomybe nuo Rusijos energetinių išteklių. "JAV ir Rusijos santykiai yra gana įtempti, tai lemia nesutarimai dėl Europos saugumo", – rašoma ataskaitoje.

Rekomendavo palikti pajėgas

Šis griežtas perspėjimas nuskambėjo JAV prezidento Baracko Obamos administracijai siekiant sumažinti įtampą bendraujant su Rusija. Vašingtonas linkęs atsižvelgti į Rusijos pasipriešinimą JAV planams dislokuoti priešraketinės gynybos skydo elementus Čekijoje ir Lenkijoje, o mainais tikisi Maskvos diplomatinės paramos siekiant įtikinti Iraną atsisakyti branduolinių ambicijų.

Be to, Vašingtonas planuoja sumažinti Europos šalyse dislokuotas JAV pajėgas. Tačiau J.Craddockas nurodė rekomendavęs, kad brigados, kurias ketinama sugrąžinti artimiausiais metais, liktų Europoje. Pasak jo, šie daliniai yra svarbios atgrasinimo priemonės.

Paaiškės po susitikimo

Ar B.Obama atsižvelgs į generolo perspėjimus ir rekomendacijas, turėtų paaiškėti po jo susitikimo su Dmitrijumi Medvedevu. JAV vadovas su Rusijos prezidentu pirmą kartą susitiks prieš prasidedant 20-ies didžiausias ekonomikas turinčių šalių susitikimui Londone balandžio 2 d. Tuomet, kaip tikimasi, paaiškės JAV ir Rusijos tolesni santykiai. Laukdama šio įvykio, Maskva netgi atidėjo savo naujos karinės doktrinos paviešinimą.

Vis dėlto gali būti, kad lyderių lauks įtemptas pokalbis. Vakar Rusijos naujienų agentūra newsru.com pranešė apie JAV planus dislokuoti naikintuvus F-16 netoli Rusijos sienos. Iš Italijos bazės, kaip teigiama, jie bus perkelti į Lenkiją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų