Pereiti į pagrindinį turinį

Kiek partijų, tiek nuomonių

2009-02-24 09:00
Kiek partijų, tiek nuomonių
Kiek partijų, tiek nuomonių / "Reuters" nuotr. Klaida: kandidatė į Latvijos premjero postą I.Sudraba mano, kad didžiausia griuvusios vyriausybės klaida – mokesčių padidinimas, dėl kurio sumažėjo vartojimas.

Latvijoje vakar prasidėjo sunkios naujojo kandidato į vyriausybės vadovo postą paieškos. Partijoms neapsisprendžiant dėl kompromisinės figūros, savo kandidatą pasiūlė Rusijos "Alfa bank" vadovas.

Deryboms trukdo principai

Klausimas, kas vadovaus naujajai Latvijos vyriausybei, galbūt nebūtų toks skaudus, jei politinės jėgos susitartų dėl koalicijos. Tačiau populiariausią partiją – kairįjį Santarvės centrą – palaikyti atsisako nacionalistinis "Tėvynei ir laisvei" bei Judėjimo už nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas. "Mes pasiryžę dirbti esant dabartinei ekonominei padėčiai, ir priimti nelengvus sprendimus, bet mes turime savo principus", – sakė partijos "Tėvynei ir laisvei" atstovas Gaidis Berzinis.

Taigi koalicija suformuoti mėginančio Santarvės centro ir prorusiškos partijos "Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje" susivienijimo laukia tikras iššūkis. Todėl, kaip mano kai kurie apžvalgininkai, būtų lengviau rasti nepartinį kandidatą, kuris įtiktų visoms ar daugumai politinių šalies jėgų.

Pagalba iš užsienio

Visiems įtiksiančiu kandidatu save laiko vienas turtingiausių Rusijos žmonių – "Alfa bank" prezidentas Piotras Avenas. Latvių šaulio anūkas ir ekonomikos mokslų kandidatas pranešė, kad yra pasirengęs svarstyti pasiūlymą vadovauti naujam Latvijos ministrų kabinetui. Šią naujieną išplatino Latvijos dienraštis "Čas", kuris ją sužinojo iš P.Aveno fondo direktoriaus Aleksandro Gafino. "Piotras Olegovičius seniai ir labai atidžiai stebi padėtį jūsų šalyje. Jis visuomet kalbėjo, kad jaučia ryšį su Latvija ir nėra abejingas šiai šaliai, – sakė direktorius. – Iki šiol, jis daugiausia dėmesio skirdavo kultūros projektams, tačiau susiklosčius dabartinėms aplinkybėms sutiktų svarstyti pasiūlymą vadovauti Latvijos vyriausybei ir prisiimti atsakomybę pagerinti šalies ekonominę padėtį."

A.Gafinas nurodė, kad P.Avenas yra idealus kandidatas. Jis turi unikalią vadovavimo patirtį ir yra labai turtingas, todėl nebandys siekti asmeninių interesų. "Jam tai tiesiog naujas iššūkis", – sakė A.Gafinas. Jo nuomone, tai, kad P.Avenas neturi Latvijos pilietybės, nėra neįveikiama kliūtis.

Kiti kandidatai

Ar Latvijos politikai rimtai svarstys "Alfa bank" prezidento kandidatūrą, dar neaišku. Tarp kandidatų į premjero postą iki šiol buvo minimi Latvijos valstybės kontrolės vadovė Inguna Sudraba, Europos Parlamento narys Valdis Dombrovskis ir partijos "Naujasis laikas" narys Artis Kamparas.

Pasak analitikų, šansų daugiausia turi I.Sudraba. Pareigūnė anksčiau griežtai kritikavo ir valdančiuosius, ir opoziciją. Jos nuomone, niekas šiuo metu neturi realaus krizės įveikimo plano. I.Sudraba pabrėžė, kad kol kas šalyje įgyvendinami Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Komisijos planai, kurie ne visuomet tinka konkrečiai situacijai. I.Sudraba mano, kad didindama mokesčius vyriausybė pasirinko neteisingą kelią, nes ši priemonė išprovokavo vartojimo ir apyvartos mažėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų