Pereiti į pagrindinį turinį

Kijeve studentai paskaitas iškeitė į protestus prieš vyriausybės sprendimą

2013-11-26 15:46 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Keli tūkstančiai Ukrainos studentų antradienį nėjo į paskaitas, bet prisidėjo prie Kijevo centre vykstančios akcijos, kuria protestuojama prieš vyriausybės sprendimą nutraukti derybas su Vakaraus ir pasukti Maskvos link.

Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė sustabdanti pasirengimą politinės ir prekybos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymui, Rusijai įvedus prekybos apribojimų ir pagrasinus dar daugiau.

Apie trys tūkstančiai studentų iš Kijevo aukštųjų mokyklų išėjo iš auditorijų ir nužygiavo per Kijevą prisidėti prie dviejose sostinės aikštėse kelių tūkstančių protestuojančiųjų, kurie ragina prezidentą Viktorą Janukovyčių pakeisti sprendimą ir pasirašyti sutartį su ES per viršūnių susitikimą Vilniuje penktadienį.

Kai pastaraisiais mėnesiais Kijevo derybos su Briuselio tapo intensyvesnės, Rusija apribojo plieno, šokolado ir kitų prekių importą iš Ukrainos. Anot ministro pirmininko Mykolos Azarovo, eksportas šiemet sumažėjo 6,5 mln. dolerių.

Vis dėlto premjeras santykius su Rusija laiko „visiškai normaliais“ ir kaltina pastaruoju metu buvusį Kijevo posūkį Briuselio link, tvirtindamas, kad Briuselis atsisakė teikti finansinę paramą Ukrainos ekonomikai.

„Kalbėkime tiesiai. Europos Sąjunga jokios pagalbos mums nesuteikė, (girdėjome) tik bendras deklaracijas, – sakė M.Azarovas užsienio žurnalistams. – Mes negavome jokios konkrečios pagalbos“.

Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, N.Azarovas sakė, kad iš Europos Sąjunga gauta tik pažadų, jog per septynerius metus galės paremti Ukrainą maždaug 1 mlrd. eurų, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pranešė galintis skirti kreditą, kuris atitinka Ukrainos skolą šiam fondui – apie 4 mlrd. dolerių.

„Nereikia mums tokių išmaldų mainais už tai, kad iš esmės sužlugdysime savo ekonomiką“, – pareiškė jis ir dar išpeikė TVF už pernelyg didelį griežtumą.

M.Azarovas ragino surengti trišales konsultacijas dėl Asocijuotos narystės sutarties pasirašymo; jose dalyvautų Ukraina, Rusija ir Briuselio atstovai. Anot jo, Ukrainos integravimosi į ES klausimą galimą būtų vėl svarstyti per kitą viršūnių susitikimą – ateinantį pavasarį.

Tačiau M.Azarovas pabrėžė, kad dabar Kijevas pagrindinį dėmesį skiria ryšių su Rusija atkūrimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų