Pereiti į pagrindinį turinį

Kinija smerkia JAV vykdomą technologijų milžinės „Huawei“ šnipinėjimą

2014-03-24 12:52
Kinijos telekomunikacijų ir interneto milžinė „Huawei“
Kinijos telekomunikacijų ir interneto milžinė „Huawei“ / AFP nuotr.

Pekinas pirmadienį pasmerkė Vašingtoną dėl esą JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) jau daug metų vykdomo Kinijos telekomunikacijų ir interneto milžinės „Huawei“ šnipinėjimo, apie kurį pranešė žiniasklaida.

JAV dienraštis „The New York Times“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ nurodė, kad NSA turėjo prieigą prie „Huawei“ elektroninio pašto archyvo, bendrovės aukščiausių vadovų susirašinėjimo ir netgi kai kurių jos produktų slapto programinės įrangos pirminio kodo.

Šie pranešimai grindžiami dokumentais, kuriuos nutekino buvęs NSA kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas).

Pekinas „smarkiai susirūpinęs“ dėl pranešimų, jog JAV šnipinėjo „Huawei“ tinklus, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei sakė žurnalistams pirmadienį per eilinę spaudos konferenciją.

„Kinija daug kartų teikė skundus Amerikai, – sakė Hong Lei, remdamasis pranešimais apie JAV žvalgybos veiklą daugelyje valstybių. – Prašome Ameriką pateikti aiškų paaiškinimą ir sustabdyti tokį elgesį.“

Pekinas pats ne kartą buvo apkaltintas vykdantis didelio masto kibernetinį šnipinėjimą, nors Kinija griežtai neigia užsiimanti tokia veikla.

Kinijos priekaištai nuskambėjo tuo metu, kai vienas aukšto rango „Huawei“ pareigūnas panašiai pasmerkė NSA veiksmus.

„Jeigu veiksmai, minimi tame pranešime, yra tikri, „Huawei“ smerkia tokią veiklą, įsibraunant ir infiltruojantis į mūsų vidinius bendrovės tinklus bei stebint mūsų ryšius“, – „Huawei“ viceprezidentas vidaus reikalams Rolandas Sladekas nurodė savo pranešime.

„Huawei“, kurio būstinė yra Šendženo mieste, buvo 1987 metais buvusio Liaudies išvadavimo armijos inžinieriaus Ren Zhengfei (Ren Džengfei). Dabar ši korporacija yra viena iš pagrindinių telekomunikacijų įrangos gamintojų

Kaip rodo 2010 metų dokumentai, kuriuos citavo „The New York Times“, NSA vykdė operaciją „Shotgiant“, ieškodama ryšių tarp technologijų milžinės ir Kinijos kariuomenės.

Tačiau vykdant šią programą, galiausiai buvo iškeltas uždavinys užsitikrinti galimybę kontroliuoti trečiosioms šalims parduodamą „Huawei“ ryšių įrangą, kad būtų galima „įgyti prieigą prie dominančių tinklų“ visame pasaulyje, rašo laikraštis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų