Pereiti į pagrindinį turinį

Kinijos premjeras Li Qiangas šią savaitę lankysis Rusijoje ir Baltarusijoje

2024-08-19 11:36 diena.lt inf.

Kinijos premjeras Li Qiangas šią savaitę lankysis Rusijoje ir Baltarusijoje, pirmadienį pranešė Pekino užsienio reikalų ministerija.

Li Qiangas
Li Qiangas / Scanpix nuotr.

„Rugpjūčio 20–23 dienomis Valstybės tarybos premjeras Li Qiangas vyks į Rusiją pirmininkauti 29-ajam eiliniam Kinijos ir Rusijos vyriausybių vadovų susitikimui ir lankysis Rusijoje bei Baltarusijoje“, – sakoma ministerijos išplatintame pranešime.

Šis Kinijos premjero vizitas vyks tuo metu, kai Pekinas ir Maskva siekia stiprinti ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius.

Po invazijos į Ukrainą, kurios Pekinas niekada nepasmerkė, Kinijos ir Rusijos dvišalė prekyba sparčiai išaugo ir, remiantis Kinijos muitinės duomenimis, 2023 metais siekė 240 mlrd. dolerių (223 mlrd. eurų).

Kinija pristato save kaip neutralią šalį Rusijos sukelto karo klausimu ir sako, kad nesiunčia letalinės pagalbos nė vienai pusei.

Tačiau gilėjanti partnerystė su Maskva paskatino NATO nares pavadinti ją karo kurstytoja.

Praėjusiais metais Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka du kartus lankėsi Kinijoje. Taip pat gruodį jis pažadėjo būti „patikimu Pekino partneriu“.

Baltarusija, priklausoma nuo Rusijos paskolų ir pigios energijos, leido Rusijai pasinaudoti savo teritorija karui Ukrainoje pradėti. Be to, pernai Maskva į Baltarusiją perkėlė dalį savo taktinių branduolinių ginklų.

Liepos mėnesį Baltarusija oficialiai prisijungė prie Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) ir tapo 10-ąja besiplečiančio valstybių bloko nare.

Kitos nuolatinės narės yra Kazachstanas, Indija, Kinija, Kirgizija, Pakistanas, Rusija, Tadžikistanas, Uzbekistanas ir Iranas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų