Pereiti į pagrindinį turinį

Kišiniove jau ramu

2009-04-09 09:00
Kišiniove jau ramu
Kišiniove jau ramu / "Reuters" nuotr. Kaltinimai: rinkimus laimėję komunistai mano, kad organizuojant riaušes prisidėjo Rumunija.

Vos prasidėjusi Moldovos "oranžinė" revoliucija jau baigėsi. Skirtingai nei Ukrainoje ir Gruzijoje, šios šalies liberalioji opozicija nesugebėjo perimti valdžios.

Bandymas daryti perversmą

Šalies prezidentas Vladimiras Voroninas pirmadienį prasidėjusius protestus pavadino bandymu nuversti šalies valdžią. Jo teigimu, riaušės buvo organizuotos ir finansuotos iš užsienio. "Pagrindiniai rėmėjai jau pabėgo į užsienį, bet 118 organizatorių sulaikyti", – sakė jis.

V.Voroninas taip pat pranešė, kad kilus neramumams šalyje, persona non grata buvo paskelbtas Rumunijos ambasadorius. Jo teigimu, tarp valstybių įvedamas vizų režimas. Rumunijoje reziduojantis Moldovos ambasadorius atšauktas dėl konsultacijų.

Iš viso po vakar dienos riaušių Kišiniove buvo areštuoti 193 protesto akcijos dalyviai. "Jiems pateikti kaltinimai plėšikavimu, chuliganizmu, plėšimais, plėšikišku užpuolimu. Įstatymai numato už tai ir administracines, ir baudžiamąsias bausmes", – sakė vidaus reikalų ministerijos (VRM) sekretorė spaudai Alla Meleca. VRM duomenimis, per riaušes nukentėjo 96 policininkai. 43 iš jų paguldyti į ligoninę, dviejų būklė sunki.

Reikalavo susivienyti

Tarp išėjusiųjų į Kišiniovo gatves antradienį buvo daug Moldovos susivienijimo su Rumunija šalininkų – abi tautos turi bendras kultūros ir kalbos šaknis. Ryšius su Bukareštu ir ES ragina stiprinti ir trys į parlamentą patekusios opozicinės partijos. Rinkimus laimėję komunistai žada sukurti europietišką Moldovą, bet neatsisako bendradarbiauti su Nepriklausoma valstybių sandrauga ir Rusija. Susivienijimo reikalavimus kadenciją baigiantis V.Voroninas atmeta. Jo teigimu, tai noras įgyvendinti didžiosios Rumunijos idėją.

Nepatenkinti rinkimų rezultatais Moldovos gyventojai į protesto akciją susirinko spontaniškai. Pirmadienį prasidėję protestai kulminaciją pasiekė antradienį. Protestuotojai įsilaužė į parlamento ir prezidentūros pastatus. Jie mėtė pro langus kompiuterius, baldus ir svaidė akmenis į policininkus. Keliasdešimt skydais ir lazdomis apsiginklavusių policininkų nesugebėjo sustabdyti kelių tūkstančių manifestuotojų.

Padėtis kontroliuojama

Moldovos riaušių policija vakar ryte sugebėjo atgauti parlamento pastato, į kurį anksčiau buvo įsiveržusios minios protestuotojų, kontrolę. Buvo suimta dešimtys ten likusių demonstrantų. Policija taip pat išvaikė aikštėje prie vyriausybės pastato likusius žmones, kai dauguma protestuotojų jau buvo išsiskirstę.

Moldovos valdančioji komunistų partija pirmoji grįžo į valdžią žlugus Sovietų Sąjungai. Ji triuškinama persvara laimėjo savaitgalį vykusius parlamento rinkimus, surinkusi daugiau nei pusę šios neturtingiausios Europoje šalies piliečių balsų.

Liberalioji opozicija pareiškė, kad rinkimai buvo suklastoti, tačiau protestuoti nekvietė. Vis dėlto į gatves išėjo apie 15 tūkst. demonstrantų, daugiausia jaunuolių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų