Pereiti į pagrindinį turinį

Kiti visuotiniai Vokietijos rinkimai vyks 2025 metų rugsėjį

2024-08-23 20:13

Kiti nacionaliniai rinkimai Vokietijoje vyks 2025 metų rugsėjo 28 dieną, penktadienį pranešė prezidento biuras.

Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / P. Peleckio/BNS nuotr.

Kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sako, kad sieks antros kadencijos, tačiau jo partijos ir kitų dviejų koalicijos partnerių populiarumas smarkiai sumažėjo dėl nuolatinių vidaus kovų.

Prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) biuras pranešė, kad valstybės vadovas pritarė vyriausybės rekomendacijai ir oficialiai nustatė Bundestago, žemųjų parlamento rūmų, rinkimų datą.

Po rinkimų įprastai seka savaites, o kartais ir mėnesius trunkančios koalicinės derybos, ir galiausiai Bundestagas išrenka kanclerį.

Nuo 2021 metų gruodžio O. Scholzas vadovauja trijų partijų koalicijai, kurią sudaro jo centro kairės Socialdemokratų partija (SDP), žalieji ir liberali Laisvoji demokratų partija (FDP).

Šis aljansas, vienijantis partijas, kurios tradiciškai nebuvo sąjungininkės, pagarsėjo dažnomis vidinėmis kovomis ir keletą kartų vėl atvertė sunkiai pasiektus politinius susitarimus.

Praėjusią savaitę jo lyderiai susitarė dėl 2025 metų biudžeto detalių, pirminiam susitarimui įstrigus naujame ginče, kuris dar labiau pakenkė vyriausybės įvaizdžiui.

Birželį vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą valdančiųjų partijų rezultatai nedžiugino. Juos laimėjo pagrindinis konservatyvusis opozicinis blokas CDU-CSU, o kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) užėmė antrąją vietą.

CDU-CSU, kuris vadovavo Vokietijai 16 metų iki 2021-ųjų, kai prie šalies vairo stovėjo kanclerė Angela Merkel, dar nepasirinko savo kandidato, kuris mestų iššūkį O. Scholzui 2025 metų rinkimuose.

Tai ji planuoja padaryti po trijų ateinantį mėnesį vyksiančių žemių rinkimų šalies rytuose – regione, kuriame palaikymas AfD yra ypač stiprus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų