Pereiti į pagrindinį turinį

Kongo viceprezidentas pripažintas kaltu dėl žudymų

2016-03-21 21:26 diena.lt inf.
Jeanas-Pierre Bemba
Jeanas-Pierre Bemba / Scanpix nuotr.

Karo nusikaltimus nagrinėjantys teisėjai pirmadienį nustatė, kad buvęs Kongo Demokratinės Respublikos viceprezidentas Jeanas-Pierre'as Bemba (Žanas Pjeras Bemba) yra kaltas dėl sąmoningos prievartavimų ir žudymų kampanijos, kurią Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) surengė jo privati armija prieš dešimtmetį.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) teisėjai nustatė, kad J.P.Bemba yra kaltas pagal penkias karo nusikaltimų kategorijas taip pat padarė nusikaltimų žmoniškumui. Jie pareiškė, kad teisiamasis „efektyviai vadovavo ir kontroliavo“ pajėgas, kurios buvo pasiųstos į CAR sutramdyti maištą prieš tuometinį prezidentą.

Vyriausioji karo nusikaltimų prokurorė pirmadienį sveikino „istorinį“ nuosprendį, kuriuo J.P.Bemba buvo pripažintas kaltas dėl savo privačios armijos nusikaltimų.

„Manau, kad ši diena yra nepaprastai svarbi tarptautiniam baudžiamajam teisingumui, ypač kai turima omenyje lytiniai ir su lytimi susiję nusikaltimai“, – sakė JT vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda (Fatu Bensuda) naujienų agentūrai AFP, dar pridūrus, kad ši diena yra istorinė, nes aukos pagaliau patyrė teisingumą.

„Ilgai jiems teko laukti teisingumo, ir šiandien, manau, to sulaukė“, – sakė ji.

Pirmą kartą TBT sutelkė dėmesį į lytinį smurtą kaip karo ginklą, ir pirmą kartą nustatė, kad dėl savo armijos žiaurumų kaltas karo vadas, nors jis pats tokių įsakymų ir nedavė.

Teisėjai atmetė J.T.Bembos gynybos teiginį, kad jo Kongo išvadavimo judėjimas (MLC) CAR valstybėje buvo kontroliuojamas jos vadovų, ir pareiškė, jog J.T.Bemba „žinojo“, kas ten vyksta ir nesugebėjo to sustabdyti.

MLC pajėgos į CAR įžengė 2002-ųjų spalį ir padėjo sutramdyti mėginimą nuversti tuometinį prezidentą Ange'ą Felixą Patasse (Anžą Feliksą Patasę).

1500 MLC karių, kurie, užėmę sukilėlių kontroliuotus rajonus, nedidelėmis grupėmis kaimuose ėjo iš namo į namą ir „prievartavo, plėšė bei žudė“.

Teismas nustatė, kad tai buvo sąmoninga kampanija, per kurią „civiliai gyventojai buvo pagrindiniai, o ne atsitiktiniai atakos objektai“.

Nuosprendis J.P.Bembai bus paskelbtas vėliau; jam gresia iki 30 metų kalėjimo, ar net iki gyvos galvos, jeigu teismas nuspręs, kad tokia bausmė pateisinama dėl padaryto „itin sunkaus nusikaltimo“.

J.-P.Bemba buvo sulaikytas 2008 metų gegužę Briuselyje pagal TBT arešto orderį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų