Pereiti į pagrindinį turinį

Kosove birželio 8 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai

2014-05-08 12:32
AFP nuotr.

Kosovo prezidentė ketvirtadienį paskelbė, kad birželio 8 dieną šalyje vyks pirmalaikiai rinkimai, kurie rengiami įstatymų leidėjams nesugebėjus susitarti dėl nacionalinės armijos sukūrimo.

„Artimiausiomis dienomis ketinu paprašyti Europos Sąjungos atsiųsti stebėtojų misiją, kad būtų atidžiai prižiūrimas rinkimų procesas“, - sakė Atifete Jahjaga (Atifetė Jahjaga), paskyrusi pirmalaikius rinkimus.

Kosovo premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) antradienį paragino paleisti parlamentą ir surengti pirmalaikius rinkimus, kai serbų mažumai atstovaujantys įstatymų leidėjai sužlugdė planus surengti balsavimą dėl nacionalinės armijos sukūrimo, nepasirodę posėdžių salėje.

Parlamentui pateiktame projekte buvo numatyta, kad ši priėjimo prie jūros neturinti šalis, kurioje gyvena 1,8 mln. žmonių ir kuri ribojasi su Serbija, Albanija, Juodkalnija ir Makedonija, sukurs armiją „Kosovo suverenitetui ginti“, turėsiančią 5 tūkst. aktyviosios tarnybos karių ir 3 tūkst. atsargos karių.

Kosovą remiančios Vakarų šalys, kurios 2008-aisiais pripažino jo nepriklausomybę, nepritaria tam, kad ši buvusi Serbijos provincija artimiausiu metu sukurtų savo armiją, nes būgštauja, kaip į tokius Prištinos veiksmus reaguotų Belgradas ir daugiau nei 100 tūkst. Kosove gyvenančių etninių serbų.

Trečiadienį įstatymų leidėjai pritarė tam, kad parlamentas būtų paleistas, atverdami kelią surengti pirmalaikius rinkimus.

2010-aisiais vykusiuose rinkimuose H.Thaci Kosovo demokratinė partija (PDK) surinko daugiausiai balsų, tačiau turėdama tik 33 deputatus 120 vietų parlamente, buvo priversta suvienyti jėgas su keliomis mažesnėmis partijomis, kad galėtų formuoti vyriausybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų