Pereiti į pagrindinį turinį

Kosovo našta gula ant ES pečių

Briuselis iš Jungtinių Tautų (JT) vakar perėmė atsakomybę už padėtį Kosove. Tačiau ES teisingumo pareigūnų neramiame krašte nelaukia nei serbai, nei albanai.

Vakar Kosove darbą pradėjo ES misija EULEX. Ją vykdys 1,9 tūkst. policijos, teismų ir muitinės pareigūnų, kurie padės stiprinti vietos valdžią, konsultuos ir prižiūrės jos darbą. ES pareigūnams tenka sudėtinga užduotis – pažaboti jaunoje ir nestabilioje valstybėje klestinčią korupciją, organizuotą nusikalstamumą, tirti per serbų ir albanų konfliktą vykdytus karo nusikaltimus.

EULEX kelis mėnesius vėlavo pradėti dirbą Kosove, kol gavo Serbijos sutikimą. Tačiau nepriklausomybę nuo Belgrado paskelbusiame krašte tiek mažumą sudarantys serbai, tiek albanų dauguma ES pareigūnams svetingumo nerodo.

Vietos serbai priešiškai sutiko ES misiją, nes dauguma bloko valstybių pripažino Kosovo nepriklausomybę. Albanai įtaria, kad už tai, jog Belgradas pritartų misijai, ES padarė jam nuolaidų, ir dabar Serbija galės kištis į Kosovo gyvenimą, ypač krašto šiaurinėje dalyje, kur gyventojų daugumą sudaro serbai.

EULEX yra didelis iššūkis ir pačiai ES. Tai didžiausia civilinė operacija, kuri parodys, ar blokas yra pajėgus reguliuoti konfliktus.


Kosovas

Kosovas, kuriame 90 proc. gyventojų sudaro albanai, nuo Serbijos atsiskyrė vasario 17 d. Jį jau pripažino daugiau kaip 50 valstybių, tarp jų – dauguma ES narių ir JAV.

Beveik dešimtmetį Kosovo administraciją kontroliavo JT. Dabar jas pakeitė ES misija EULEX. Saugumą krašte toliau palaiko 16 tūkst. NATO karių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų